12.2 C
De Bilt

Huisvesting Leudal voor alle statushouders in 2022

De gemeente Leudal heeft in 2022 alle statushouders, die zij wettelijk gezien moet huisvesten, kunnen huisvesten in de gemeente. In 2022 zijn er in totaal 73 statushouders gehuisvest. Het merendeel is afkomstig uit Eritrea en Syrië.

De Rijksoverheid bepaalt elk half jaar hoeveel statushouders elke gemeente een plaats moeten geven om te wonen. De verdeling over gemeenten hangt af van hoeveel mensen er in een gemeente wonen. Grotere gemeenten moeten meer vergunninghouders woonruimte bieden dan kleinere gemeenten. De gemeente Leudal heeft de verplichting om die statushouders te huisvesten.

Statushouders

Asielzoekers worden statushouders zodra ze een verblijfsvergunning krijgen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) koppelt die statushouders aan een gemeente. Daarbij kijken ze waar zij de beste kansen hebben om een nieuw leven op te bouwen en bij te dragen aan de maatschappij. Ze gaan dan deel uitmaken van de Nederlandse samenleving en mogen dus wonen en werken in Nederland.

Verantwoordelijk

Wethouder Robert Martens: “Als gemeente hebben we een verantwoordelijkheid ook deze mensen te huisvesten in Leudal. Daarbij werken we nauw samen met woningcorporaties. In 2022 is het gelukt om al onze statushouders te huisvesten in onze mooie gemeente. Het is belangrijk dat statushouders zo snel mogelijk de opvangcentra kunnen verlaten en reguliere woonruimte betrekken. Daarmee bevorderen we een snelle integratie in de Nederlandse samenleving. Deze mensen kunnen pas goed inburgeren wanneer ze kunnen wonen en werk hebben.”

Tevreden

De Provincie Limburg ziet toe op de huisvesting van vergunninghouders. De gedeputeerde laat weten tevreden te zijn met het behalen van de taakstelling door de gemeente Leudal. 

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio