20.3 C
De Bilt

Gemeente Nederweert pleit samen met longarts voor rookvrij opgroeien

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Vanuit die gedachte zetten de gemeente Nederweert en longarts Linda van Eijsden van SJG Weert de schouders eronder om jongeren van het roken af te houden. Zij doen een oproep om hierbij zoveel mogelijk steun te krijgen van inwoners en organisaties. Verenigingen, openbare voorzieningen, bedrijven, dorpsraden en zorg- of onderwijsinstellingen die rookvrij willen worden, worden door de gemeente ondersteund bij het zichtbaar maken van de rookvrije omgeving.

Voorlichting basisschoolleerlingen Nederweert door longarts

Op 11 mei ontving de longarts leerlingen van basisschool de Schrank uit Ospel en basisschool Aan de Bron uit Weert om hen voor te lichten over de gezondheidsrisico’s van tabak en aanverwante verleidingen zoals vapen, het gebruik van elektronische sigaretten. “Erg populair onder de jeugd, maar veel minder onschuldig dan het lijkt”, aldus de longarts. De leerlingen uit Nederweert luisterden geboeid, deden enthousiast mee met de quiz en stelden veel vragen.

De gemeente Nederweert sluit graag aan op dit initiatief. Wethouder Carla Dieteren: “Ieder kind dat geboren wordt moet de kans krijgen om rookvrij op te groeien. Een rookvrije omgeving is daarom een belangrijk speerpunt in onze acties op het gebied van gezondheid. We willen graag voorkómen dat kinderen beginnen met roken”.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Niet roken in publieke gebouwen en horeca is inmiddels redelijk geaccepteerd. Maar ook buiten is het belangrijk om het roken te ontmoedigen, zeker op plekken waar kinderen zijn. Op dit moment zijn er al mooie initiatieven van Nederweerter verenigingen om rookvrij te worden. Zo heeft Jong Nederland Budschop vorig jaar het predikaat ‘rookvrije generatie’ toegekend gekregen. Maar ook een aantal sportverenigingen, speelvoorzieningen, scholen en openbare gebouwen is al goed op weg. Welke organisaties volgen?

31 mei; mooi moment om roken te stoppen

Op 31 mei is het ‘Wereld-niet-roken-dag’. Een mooi moment om stappen te zetten voor inwoners. Het is nooit te laat om met roken te stoppen en daarmee ook het goede voorbeeld te geven aan onze jeugd. Maar ook voor organisaties kan die dag een mooie start zijn om de omgeving rookvrij te maken. Jullie zetten de stap, de gemeente levert de stoeptegel of het bord waarmee zichtbaar wordt dat jullie omgeving rookvrij is. Wethouder Carla Dieteren maakt op deze dag een rondje door de gemeente en bezoekt een aantal organisaties die al rookvrij zijn en een inspiratiebron kunnen zijn voor andere organisaties in onze gemeente die rookvrij willen worden.

De rol van de (groot)ouders en andere opvoeders

Voor (groot)ouders en andere opvoeders is een belangrijke rol weggelegd om hun kinderen te leren omgaan met de vele verleidingen die op hun pad komen, waaronder roken, alcohol en drugs.

Menig ouder maakt zich hierover zorgen en vindt het lastig om er het gesprek over aan te gaan en afspraken te maken met hun kind. Vincent van Gogh organiseert op dinsdag 23 mei online een luchtige, informatieve avond, met als titel ‘Zomer vol verleidingen’. Geïnteresseerden kunnen gratis aansluiten.

1 REACTIE

 1. Hoe krijgen ze het verzonnen, kankerverwekkende rook in je allereerste levensbehoefte, lucht/longen.
  10 minuten onder water, einde verhaal.
  En als het iets leuks op zou leveren maar helaas, je wordt er niet eens Hay, Stoned of Dronken van.
  Nul komma nul, en je moet er n.t.b. ook nog voor betalen en,…….. je stinkt als een asbak, mmm.
  Die schatrijke tabaksindustrie is niet gek, zootje nicotine toevoegen, samenleving daaraan verslaafd maken en KASSA!!!
  Daar trap ik dus niet in, mij niet gezien.
  Of denk je dat ik gek ben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio