15 C
De Bilt

Raadzaal Nederweert opnieuw in gebruik genomen, kunstwerk onthuld en nieuwe voorzittershamer aangeboden

Nederweert – Vanwege verbouwing in het kader van de verduurzaming van het gemeentehuis zijn ook de vergaderzalen in het bestuursgedeelte weer helemaal bij de tijd gebracht. In het bijzijn van de gemeenteraad is de heringerichte raadzaal op vrijdag 1 juli opnieuw in gebruik genomen.

Portret staatshoofd in de raadzaal

Van de gelegenheid is gebruikgemaakt om het traditionele staatsieportret van de Koning te vervangen door een kunstwerk met zijn afbeelding. Dit kunstwerk is gemaakt door Mainkunstenaars uit Oisterwijk.

Mainkunstenaars bestaat uit het creatieve kunstenaarsduo Marjon Deul en Ien Sluyters. Marjon werd geboren in 1966 in Noordwijkerhout en Ien in 1973 in Berkel-Enschot. Beiden volgden de opleiding Beeldhouwkunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk (België).

uc?id=1l1 XYhLvhbZc3 KXfVvfPL5DrbB0RnAn
Opening Raadzaal gemeentehuis Nederweert. Foto: gemeente Nederweert

De dames maken ieder hun eigen werk, maar ook gezamenlijke werken. Ze hebben zich vooral de laatste jaren met succes ontwikkeld in het maken van bijzondere wandsculpturen van staal, zowel vrij werk als in opdracht. Zij ontwerpen portretten van mensen en dieren. En zelfs een levensverhaal zetten zij om in een stoer stalen sculptuur. De mogelijkheden met staal zijn voor hen dan ook oneindig. Naast het samen ontwerpen, buigen en lassen ze deze sculpturen ook gezamenlijk.

Nieuwe voorzittershamer

Bij de ingebruikname van nieuw meubilair hoort ook een nieuwe voorzittershamer. Deze is vervaardigd door Eddy Nijsen van Wood Arts & Crafts uit Nederweert. Het hout dat hiervoor gebruikt is, komt uit opgravingen in nieuwbouwwijk Hoebenakker. Hier zijn op grote diepte, onder het grondwaterniveau, uitgeholde eikenhouten boomstammen teruggevonden die als putschacht dienden. Uit dendrochronologisch (jaarringen) onderzoek blijkt dat de eikenboom waarvan de put werd gemaakt, is gekapt rond het jaar 1258.

Omdat de putten niet altijd bewaard kunnen worden, kan het bijna zwarte hout voor andere doeleinden gebruikt worden. Er werden bijvoorbeeld eerder al vulpennen van gemaakt die de gemeente uitgeeft als exclusief relatiegeschenk. Van dit hout uit de 13e eeuw, dat echt uit Nederweerter bodem komt, is nu dus ook de voorzittershamer gemaakt die gebruikt gaat worden in de raadzaal voor de raadsvergaderingen in Nederweert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio