13.8 C
De Bilt
dinsdag, 28 mei 2024

Rondleiding door fotograaf Rob Moorees bij fotocollectie Spaarnestad: het grootste fotoarchief van Europa

Op zondag 11 december, 12 februari en 2 april om 13 uur verzorgt Rob Moorees een rondleiding langs zijn keuze uit de enorme fotocollectie Spaarnestad van het Nationaal Archief. Deze collectie met meer dan 13.000.000 foto’s is één van de grootste beeldbanken over de geschiedenis van Nederland.

Tijdens de rondleiding vertelt Rob over hoe hij geselecteerd heeft uit dit gigantische archief. Door zijn andere manier van kijken en zoeken komt een soms curieus en ontroerend beeld van het menselijk bestaan naar voren. Deelname aan de rondleiding is gratis, je betaalt alleen de entree tot het museum. Aanmelden kan via museumw@weert.nl t.a.v. rondleiding Rob.

Telling Stories: Rob Moorees X Spaarnestad Photo

Fotograaf Rob Moorees maakte voor de tentoonstelling ‘Telling Stories’ een selectie van ruim honderd bijzondere foto’s uit de fotocollectie Spaarnestad van het Nationaal Archief. De keuze in Museum W toont foto’s van dramatische ongevallen, wonderbaarlijke verschijningen, vreemde rituelen, opvallende gebruiken en onbenullige anekdotes. Vreemde, sensationele, banale en soms gruwelijke beelden; in diversiteit vergelijkbaar met wat ons nu via internet aangereikt wordt.  Daarnaast laat ‘Telling Stories’ korte en intieme videoportretten zien van audiovisuele kunstenaars Martin en Inge Riebeek. Deze gefilmde ontmoetingen worden getoond in de vorm van installaties, waarin ook enkele objecten uit de collectie van Museum W zijn opgenomen.

Fotograaf Rob Moorees

Rob Moorees (Tilburg, 1950) woont en werkt als autonoom fotograaf in Amsterdam. Hij studeerde aan de AKI (Academie Kunst en Industrie) in Enschede. Moorees heeft altijd een voorliefde gehad voor fotografie die anoniem is. In zijn eigen werk vormen de nog nauwelijks gedefinieerd plekken rondom de stad zijn werkterrein. De ‘keerzijde’, de vaak niet volledig vormgegeven gebieden waar alles nog mogelijk is. In deze foto’s vermengt puur documentairefotografie zich met meer autobiografisch materiaal. Moorees’ werk is onderdeel van diverse collecties waaronder de Rijksdienst Beeldende Kunst en het Gemeentearchief Amsterdam.

De Spaarnestad, opgericht in 1906, was een bekende uitgeverij en drukkerij. In de honderd jaar die daarop volgden, groeide het fotoarchief mede door fusies en overnames. Hierdoor werkt de Stichting Spaarnestad Photo met de grootste fotocollectie van Nederland op het gebied van pers- en documentairefotografie de 20ste eeuw.

Tentoonstelling TELLING STORIES

  • Videoportretten van Martin & Inge Riebeek en foto’s van Rob Moorees X Spaarnestad Photo. Te zien t/m zondag 16 april 2023.
  • Rondleiding door fotograaf Rob Moorees op zondag 11 december, 12 februari en 2 april om 13 uur.
  • Museum W, Meikoel 2, 6001 EE Weert, www.museumw.nl. Geopend van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio