23.7 C
De Bilt

Sacramentsprocessie Weert op 30 mei

Op donderdagavond 30 mei wordt in de binnenstad van Weert de Sacramentsprocessie gehouden. Er lopen zo’n 25 groepen in deze devote stoet mee. Voorafgaand aan de processie draagt deken Honings met enkele priesters uit het dekenaat om 19.00 uur de H. Mis op in de dekenale St.-Martinuskerk. De processie trekt vanaf de Markt door de binnenstad naar het klooster aan de Maasstraat 17. Gezamenlijk houden de deelnemers deze traditie levend, midden in de maatschappij.

Sacramentsdag

De Broederschap uit Weert organiseert dit jaar opnieuw de Sacraments­processie. Zulke processies worden al sinds de 13e eeuw gehouden op het Hoogfeest van het Allerheiligst Sacrament, de tweede donderdag na Pinksteren. Dan wordt gevierd dat Jezus zichzelf aan zijn volgelingen gegeven heeft in de gedaante van brood en wijn.

Deelnemers processie

Traditioneel banen de ‘bielemannen’ de weg voor de processie gevolgd door de Suisse. In de stoet lopen naast de Broederschap en het Draagstersgilde uit Weert, broederschappen uit Dordrecht, Den Bosch, Delft en Susteren mee. Ook misdienaars en acolieten, het dekenaal Lourdescomité, schutterijen – waaronder Sinte Catherina 1480 met heraut te paard – en tamboercorpsen (St. Job en Swartbroek) nemen deel aan de processie.

Hierbij zijn tevens St.-Martinus te paard en scouting St.-Maarten uit Weert van de partij. Dan volgt onder een draaghemel de priesters met het Allerheiligste. De gelovigen en ruiters te paard sluiten de processie. Het geheel wordt muzikaal omlijst door de Koninklijke fanfare St. Isidorus uit Molenbeersel.

Route door stadshart

De stoet trekt na de Heilige Mis vanaf de dekenale St. Martinuskerk via de Langstraat, Wilhelminasingel en St.-Raphaelpad naar de van Berlostraat. Van daar gaat het verder via de Langstraat en de Maasstraat naar de tuin van het klooster van de zusters Birgittinessen. Bij slecht weer is er een alternatieve route.

Afsluiting

In de tuin van de zusters wordt het Allerheiligste Sacrament door een laan van processievlaggen gedragen. Bij het rustaltaar worden de aanwezigen gezegend met het Allerheiligste. Dit is het eindpunt van de processie. Daarna is er nog de mogelijkheid elkaar te ontmoeten in de tuin. Iedereen is van harte welkom!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio