10.5 C
De Bilt

Sint Lambertusschool als toekomstbestendig dorpshuis Neeritter

Neeritter Van Sint Lambertusschool tot dorpshuis. Dorpsoverleg Itter Laeftj heeft het initiatief genomen om met verenigingen, organisaties en bewoners(initiatieven) gesprekken te voeren over een toekomstbestendig dorpshuis in Neeritter. De ruimtebehoefte voor de activiteiten van de 37 verenigingen, initiatieven en de waarde van een dorpshuis is daarbij geïnventariseerd. Door een onafhankelijk bouwkundig bureau is vervolgens een haalbaarheidsonderzoek verricht op 3 mogelijke locaties, waar uiteindelijk de Sint Lambertusschool als toekomstige locatie naar voren is gekomen.Op 20 juli 2021 heeft de gemeenteraad, op basis van het haalbaarheidsonderzoek, ingestemd met een investeringsbedrag voor de verbouwing van de Sint Lambertusschool in Neeritter tot een toekomstbestendig dorpshuis. Dit is opgenomen in de kadernota. Op dit moment wordt een voorbereidingskrediet gevraagd om een eerste start te kunnen maken.

Duurzame exploitatie

Het komen tot een toekomstbestendig dorpshuis is een proces van onderop, waarbij er vanuit Neeritter veel tijd en vrijwillige inzet is geïnvesteerd om dit tot een succes te maken. Via werkgroepen en andere vrijwilligerstaken zijn en worden inwoners, vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid, betrokken.

Uitgangspunt voor het realiseren van het dorpshuis is een duurzame exploitatie. Het dorpshuis, waarin veel verenigingen en bewoners gebundeld worden onder één dak is meer dan een zaal (zoals in het verleden), voor hun activiteiten. Het biedt verschillende ruimtes waar diverse activiteiten tegelijkertijd kunnen plaatsvinden. Het dorpshuis wordt dan ook een multifunctionele ontmoetingsplek voor jong en oud. 

Van Sint Lambertusschool tot dorpshuis

Hans van den Heuvel van Itter Laeftj: “De basisschool in Neeritter is op dit moment nog als school in gebruik. We hebben contact gezocht met de directie van de Sint Lambertusschool om de plannen voor realisering van het dorpshuis te bespreken. De directie heeft haar bereidheid uitgesproken om de komende tijd medewerking te verlenen aan de vraag naar eventuele tijdelijke ruimte voor verenigingen en de vervolgstappen die voor de omvorming tot dorpshuis nodig zijn.

Verder zijn we blij dat veel verenigingen en organisaties door middel van een intentieverklaring hun steun hebben uitgesproken, maar als bestuur van het Dorpsoverleg realiseren wij ons ook dat er tegengeluiden in het dorp zijn voor wat betreft de locatiekeuze. In een dergelijk proces is dit overigens een normaal verschijnsel.”

Buiten schooltijden

Wethouder Stan Backus: “Verenigingen en organisaties maken een gemeenschap als Neeritter. Het is fijn dat, in overleg met de directie, zij nu al buiten schooltijden gebruik mogen maken van de Sint Lambertusschool. Daarnaast vinden we het als gemeente goed om te zien dat er in gezamenlijkheid door de gemeenschap zo grondig onderzoek is gedaan naar de wensen van het toekomstige dorpshuis.” Hans van den Heuvel: “Mogelijk kunnen we vóór het volledig beschikbaar komen van de Sint Lambertusschool al eventuele bouwkundige werken gaan uitvoeren en komt er weer perspectief voor de Neeritterse gemeenschap.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio