10.2 C
De Bilt
zaterdag, 25 maart 2023

Stadsbrug Weert ontwikkellocatie

Weert – Een woongebouw met iconische waarde op de hoek aan de stadsbrug was de opgave die leidde tot de inzending van 29 visies en 4 schetsontwerpen. Uiteindelijk heeft de beoordelingscommissie gekozen voor het schetsontwerp van JPO (voorheen Jongen Projectontwikkeling) in samenwerking met FAAM architects en DELVA Landscape Architecture & Urbanism. Op donderdagavond 20 mei 2021 wordt het schetsontwerp aan de raadscommissie Ruimte & Economie gepresenteerd.

Een gebouw voor Weert

Het huidige grasveld aan de stadsbrug heeft een belangrijke rol gespeeld in de bevrijding van Weert in 1945. Vrijheid ligt dan ook aan de basis van het schetsontwerp. In de toekomst moet hier voor iedereen de ruimte zijn om zichzelf te kunnen zijn, om mensen te kunnen ontmoeten, om tot rust te kunnen komen en om zich thuis te voelen.

Schetsontwerp

Het schetsontwerp heeft een bijzondere vormgeving en bestaat uit meerdere gebouwen die rondom een groen plein liggen. Ontmoeting staat hier centraal. Een van die voorgestelde gebouwen is een toren, die net als de Hameij, een poortwachter aan de noordelijke stadsentrée wordt. De toren gaat het plein (het Bassin) aan de zuidkant van het kanaal afbakenen, vormt de afronding van het waterfront en is zo geplaatst dat de Martinuskerktoren vanaf de Eindhovenseweg zichtbaar blijft.

Andere gebouwen

De andere voorgestelde gebouwen worden trapsgewijs lager naar de omliggende bebouwing en het groene plein tussen de gebouwen, zodat de hoogtes goed aansluiten op de menselijke schaal en maat van de openbare ruimte. Het schetsontwerp heeft geen specifieke voor- of achterkant, maar heeft naar elke zijde een ander gezicht.

Duurzaamheid

Wethouder Wendy van Eijk; ‘Ik vind het belangrijk dat een gebouw zo duurzaam en natuur inclusief mogelijk is. Deze thema’s liggen aan de basis van het schetsontwerp en zijn door het hele ontwerp verweven.’ De gebouwen zijn opgebouwd uit blokken van hout, metselwerk of alleen een houten frame waarmee de buitenruimte van een woning gemarkeerd wordt. Langs de houten frames, bovenop de blokken en op het plein is ruimte voor gevel-en dakgroen.

Klimaatbeheersing

Innovatief is de klimaatbeheersing door natuurlijke beschaduwing van grote dakterrassen en een bouwmethode die uitgaat van een bijna volledige houten constructie in combinatie met biosbased materialen. Hierdoor heeft het plan een duidelijk leesbare duurzame uitstraling.

Biodiversiteit

Het plan sluit goed aan bij de ambities uit onze strategische visie. Weert moet in 2030 een groene thuishaven te zijn, want groen draagt bij aan een grotere biodiversiteit, natuurlijke en landschappelijke kwaliteit, natuurinclusiviteit in de woon- en werkomgeving, wat goed is voor de gezondheid van alle mensen, de economie en de samenleving.

Programma

Het schetsontwerp biedt ook woonvormen die nieuw zijn voor Weert. Het plan bestaat uit een aandeel koopappartementen van verschillende groottes met buitenruimtes van een formaat dat verglijkbaar is met een tuin bij een grondgebonden woning. Daarnaast wordt voorgesteld om het concept “co-living” te introduceren. Dit concept gaat uit van een

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio