9 C
De Bilt

Stem op nominaties Erfgoedprijs

Weert – De nominaties van de Erfgoedprijs Weert 2018 zijn bekend. Iedereen kan tot en met zondag 21 oktober op de nominaties stemmen via www.weert.nl/erfgoedprijs. Belangrijk hierbij is de onderbouwing. Daarmee is een theaterbon te winnen. De Erfgoedprijs en de winnaar van de theaterbon worden op vrijdag 26 oktober bekend gemaakt. De gemeente organiseert de Erfgoedprijs in samenwerking met het Bibliocenter.

Erfenis van Van Horne

Het thema van de Erfgoedprijs 2018 is ‘Erfenis van Van Horne’. Dit jaar is in Weert het Van Horne Jaar. Daarom staat Van Horne centraal in het thema van de Erfgoedprijs. De familie Van Horne heeft namelijk een belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van Weert vanaf de 14e eeuw. Dat kunt u terug zien in de nominaties van de Erfgoedprijs.

 

Keuze uit 6 nominaties

Er zijn 6 nominaties waaruit u een keuze kunt maken. Bij elke nominatie kunt u een verhaal lezen of een filmpje bekijken. Daarin wordt toegelicht waarom de nominatie iemand herinnert aan de Van Horne’s. Dit zijn de nominaties voor de Erfgoedprijs 2018:

  1. Aldenborgh
  2. Broederschap
  3. Fundament Schoolstraat 14
  4. Kwartier van Horne
  5. Paersmêrrentj
  6. Maarten

 

Stemmen

De nominaties met de verhalen en filmpjes staan op www.weert.nl/erfgoedprijs. Daar kunt u ook stemmen. Geef hierbij aan waarom u vindt dat de nominatie moet winnen. Stemmen kan tot en met zondag 21 oktober.

 

Winnaars

De nominatie met de meeste stemmen wint de Erfgoedprijs 2018. Deze winnaar wordt een jaar lang in de schijnwerpers gezet op de Facebookpagina ‘Erfgoed in Weert’ (www.facebook.com/erfgoedweert). Daarnaast wordt ook onder de stemmers een persoon beloond. Diegene met de beste onderbouwing krijgt een theaterbon. Beide winnaars worden op 26 oktober om 16.00 uur bekend gemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats in het Bibliocenter, Wilhelminasingel 250 in Weert.

 

Maand van de Geschiedenis

Een belangrijk moment in de geschiedenis is 450 jaar geleden, toen Philips de Montmorency, graaf van Horne en heer van Weert, werd terechtgesteld. Dit was mede de aanzet tot de Nederlandse Opstand tegen de Spanjaarden, ook bekend als de Tachtigjarige Oorlog. ‘Opstand’ is deze maand het thema van de nationale Maand van de Geschiedenis. Weert doet hieraan mee. Een van de activiteiten is de Erfgoedprijs. Kijk voor alle activiteiten op www.weert.nl/maandvandegeschiedenis.

 

Cultureel erfgoed

De Erfgoedprijs wordt elk jaar uitgereikt in het brede veld van cultureel erfgoed. Dit zijn herinneringen van onze geschiedenis in allerlei vormen, zoals archief- en museumstukken, archeologische vondsten, immaterieel erfgoed, cultuurlandschappen en monumenten. Het uitreiken van de Erfgoedprijs brengt aandacht en waardering met zich mee. Het doel is mensen aan het denken te zetten over het belang van ons erfgoed.

 

Meer informatie

Like de pagina www.facebook.com/erfgoedweert en blijf op de hoogte van de nieuwtjes over de monumenten in Weert. Een overzicht van de ruim 250 rijks- en gemeentelijke monumenten en 13 beschermde stads- en dorpsgebieden vindt u op www.erfgoedhuisweert.nl/Monumenten-Weert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio