15 C
De Bilt

Tweetalige plaatsnaamborden Nederweert gepresenteerd

Nederweert- Een mooie vorm van participatie, met als gevolg nieuwe tweetalige komborden voor de kernen van Nederweert. Dat is oogst van een actie die door René Knapen en Jack van Bilsen in 2016 is opgezet. Afgelopen donderdag werden onder het toeziend oog van dorpsraden, sponsoren, bestuursleden van Heemkundevereniging en het Veldeke de nieuwe ‘dialect komborden‘ onthuld met daarop de kerkdorpen Ni-jwieërt, Doospel, Leivere, d’n Diêk en d’Indj in het dialect.

 

Jack van Bilsen en René Knapen kwamen in 2016 met het idee bij de gemeente om de komborden van de kernen van een dialectbenaming te voorzien. Burgemeester Evers omarmde het initiatief en betrok de dorpsraden er bij. Knapen en Van Bilsen gingen vervolgens als grote aanjagers aan de slag. Op de nieuwswebsite Nederweert24 peilde het duo de belangstelling voor het initiatief. Ruim 3.500 mensen reageerden op de pol. 74% van de reacties was positief. Vervolgens startte ze een crowfundingactie.

 

Schrijfwijze van Tweetalige naamborden

Voor het bepalen van de schrijfwijze werd advies ingewonnen bij een groot aantal betrokkenen, waar onder de dorpsraden. Alle suggesties werden gebundeld. Tijdens een overleg met dialectvereniging Veldeke en de Heemkundevereniging is gekozen voor: Ni-jwieërt, Doospel, Leivere, d’n Diêk en d’Indj.

 

Borgen

De actie bracht voldoende geld op voor de aanschaf van 20 borden. Tijdens de onthulling van de eerste borden werd een convenant ondertekend waarmee het dialect op de komborden voor de toekomst is geborgd. Dat betekent dat alle borden op termijn tweetalig worden. Als alles volgens planning loopt zijn de borden binnen zes maanden geplaatst.

 

Samen groots, samen doen!

Taal is levendig, dat verandert met de tijd. Men kan ook op verschillende manieren naar de schrijfwijze kijken, vanuit cultureel oogpunt maar ook vanuit grammaticaal oogpunt. Daarom is het lastig om het voor iedereen en voor altijd goed te doen. De initiatiefnemers, het gemeentebestuur en de betrokkenen zijn trots op de manier waarop dit project tot stand is gekomen. Ook hier geldt; samen groots, samen doen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio