17.5 C
De Bilt

‘Vitaal in balans voor 65-plussers’: pilot project in Weert van start

Elke 4 minuten belandt in Nederland een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een ongeval. De gevolgen zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als in de zorgkosten. De gemeente Weert heeft daarom een bedrag van ongeveer € 70.000,- beschikbaar gesteld om in 2024 programma’s op te zetten om vallen te voorkomen.

De gemeente Weert gaat samenwerken met lokale fysiotherapeuten, ergotherapeuten, huisartsen, praktijkondersteuners en de beweegmakelaars en buurtwerkers van Punt Welzijn. Het project is onderdeel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Daarin hebben gemeenten de komende jaren de opdracht om een stevig fundament te leggen voor een gezond en actief leven voor iedere inwoner.

Waarom deze pilot voor 65-plussers?

De meeste 65-plussers vallen in of rond hun huis. Zij zijn dan vaak voor een lange tijd of zelfs permanent afhankelijk van zorg van anderen. Daar wil de gemeente Weert iets aan doen.

Wethouder Zorg en Welzijn Michèle Ferrière: “Samen met fysiotherapeuten, huisartsen en Punt Welzijn, bieden we de inwoners daarom het programma ‘Vitaal in balans voor 65-plussers’ aan. Dit programma bestaat uit een informatiebijeenkomst en een beweegcursus op maat. De cursus is gericht op het verbeteren van spierkracht, coördinatie en balans waardoor het risico op vallen afneemt. We beginnen we met een pilot in de wijk Boshoven en daarna willen we het programma graag uitvoeren in de rest van de gemeente”.

Wat gaan we doen?

De samenwerkende partijen starten met een informatiemiddag waar fysiotherapeuten informatie geven over het veilig inrichten van het huis en de manieren om fit en vitaal te blijven. Bewegen en vitaal blijven zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. Voor mensen met meer risico op vallen, zijn er beweegcursussen waar zij tegen geringe kosten aan deel kunnen nemen. Het uiteindelijke doel is dat mensen blijven bewegen op een manier die bij hen past.

Wethouder Ferrière: “Daarin investeren we door de inzet van de beweegmakelaars van Punt Welzijn. We hopen hiermee dat inwoners van onze gemeente minder vallen in en rond het huis”.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio