23.7 C
De Bilt

Gemeente Weert kondigt witgoedactie aan tegen energiearmoede

Gemeente Weert is sinds 31 mei gestart met een witgoedactie om inwoners in energiearmoede te ondersteunen. De gemeente biedt deze inwoners de mogelijkheid om hun energieslurpende koelkast of vriezer in te ruilen voor een energiezuiniger model. Zo helpt de gemeente Weert haar inwoners besparen op de energierekening én zet ze een stap naar een duurzamere gemeente.

Inwoners met een laag inkomen, een slecht geïsoleerde woning én een onzuinige koelkast of diepvries kunnen in aanmerking komen voor een nieuwe en energiezuinige koelkast of vriezer. Vanaf 31 mei kunnen zij zich aanmelden voor de actie van Warm Wonen Thuis. De gemeente deelt witgoed-cadeaubonnen van €500,- uit aan huishoudens in energiearmoede. Energiezuinig witgoed levert een besparing op de energierekening.

Een steuntje in de rug

Wethouder Martijn van den Heuvel, die armoede in zijn portefeuille heeft: “Energiearmoede is een serieus probleem dat we samen moeten aanpakken. We zien dat steeds meer huishoudens in Weert moeite hebben om rond te komen, waarbij de energierekening een groot deel uitmaakt van de vaste lasten. Energiezuinige apparatuur kan helpen om deze energiekosten te verlagen. Met de witgoedactie willen we huishoudens een steuntje in de rug geven en ze tegemoetkomen met nieuw, energiezuiniger witgoed.”

Wethouder Lizbeth Steinbach vindt dit een belangrijke actie op het gebied van energie: “We willen dat alle inwoners van de gemeente Weert onderdeel kunnen uitmaken van de energietransitie. De witgoedactie helpt niet alleen bij het verlagen van de energierekening voor inwoners met een laag inkomen. Het zorgt er ook voor dat iedereen kan bijdragen aan een duurzamere toekomst voor onze gemeente. Zo zorgen we samen voor een eerlijk, kansrijk en groener Weert.”

Over de witgoedactie

Inwoners kunnen zich via weert.nl/witgoedactie aanmelden voor de actie. Zodra de inschrijving voor de witgoedactie is getoetst en goedgekeurd, ontvangen zij een cadeaubon ter waarde van €500,-. Deze kunnen zij besteden aan een nieuwe, energiezuinige koelkast of vriezer bij geselecteerde winkels. Bij het afleveren van het nieuwe model wordt het verouderde witgoed meegenomen en gerecycled.

Voorwaarden witgoedactie

Om in aanmerking te komen voor de witgoedactie moeten inwoners een huis hebben met energielabel C of slechter, een koelkast of vriezer die ouder is dan 10 jaar óf met energielabel E of slechter, en een inkomen dat maximaal 130% van het sociaal minimum is. Voor 2024 is dat (tussen 21 jaar en AOW-leeftijd) € 1.585,53 als je alleen woont, of € 2.265,04 als je samenwoont.

Wil je meedoen aan de actie of wil je meer informatie? Kijk op weert.nl/witgoedactie of kom langs in de Warm Wonen Winkel aan de Meikoel 3 in Weert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio