26.8 C
De Bilt

Achtste ‘burgemeester’ van Westfriesland officieel benoemd voor de regio

Tijdens een feestelijke bijeenkomst is woensdag 24 augustus Hans-Peter Baars benoemd tot achtste burgemeester van Westfriesland. Met het omhangen van de ambtsketting bij de voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep, geeft de organisatie een duidelijke boodschap af: de gemeenten praten voortaan niet meer over, maar mét de ondernemers.

Met het Pact van Westfriesland hebben de zeven Westfriese gemeenten en maatschappelijke organisaties de intentie om samen te werken aan belangrijke thema’s voor onze regio. Een mooi streven, maar als je het Hans-Peter Baars, voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep vraagt, is het nog niet wat het zou moeten zijn. ‘De afgelopen jaren was het pact iets te veel een feestje van de burgermeesters met maar weinig concrete resultaten voor de burgers. Ook als het gaat om de ondernemers, het onderwijs en de zorg, zijn er nog veel stappen te zetten.

WBG

Daarom hebben we als WBG een eigen lijst met actiepunten opgesteld waarvan we vinden dat eraan gewerkt moet worden de komende jaren. Mét de zeven Westfriese gemeenten. En in die samenwerking is iedereen gelijk, we werken immers aan hetzelfde doel. Daarmee zou ik de achtste burgemeester zijn, de vertegenwoordigers van het onderwijs, de zorg en woningcoöperaties de nummer 9, 10 en 11, etcetera. Een grapje natuurlijk, maar met een serieuze ondertoon.’

Overhandiging ambtsketen
Overhandiging ambtsketen – Foto: WBG

Niet meer over, maar mét ondernemers

Dat grapje heeft nu een vervolg gekregen met de benoeming en het omhangen van de ambtsketting. Henk Vlaming, bestuurslid van de WBG licht toe: “Wat we willen doen is respect afdwingen. Als ondernemerscollectief zijn we een serieuze partij in de regio, met meer dan duizend leden en elf aangesloten clubs. We werken nauw samen met LTO en hebben goede banden met verschillende overheden. Er is veel wantrouwen in de politiek. Je ziet het aan de boerenprotesten en alles wat daarmee samenhangt.

Mismatch tussen wat gemeente bedenkt en ondernemers nodig hebben

Bij veel gemeenten zijn grote financiële tekorten en je ziet regelmatig een mismatch tussen wat de gemeente bedenkt en wat ondernemers nodig hebben. Er wordt te veel over ondernemers gesproken en te weinig mét hen. De WBG heeft al vaak laten zien hoe krachtig het collectief is. Waar het gaat om veiligheid en bereikbaarheid, maar ook huisvesting van arbeidsmigranten en de andere thema’s is het contact met de ondernemers cruciaal.

Vaak komt er pas beweging onder druk vanuit de WBG, zoals in het geval van de ontsluiting van Bedrijvenpark WFO. Met onze achtste burgemeester symboliseren we de start van een échte samenwerking met de zeven andere burgemeesters in de regio.”

Sterke bedrijvenclusters in Westfriesland

De kersverse burgemeester vult aan: ‘In nauwe samenwerking met andere partners willen we onder andere werken aan het verder versterken van onze reeds sterke bedrijvenclusters, voldoende ruimte voor een duurzame groei, een sterke parkmanagementorganisatie op de terreinen en Ondernemersfondsen vóór en dóór ondernemers in alle Westfriese gemeenten.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio