21.8 C
De Bilt

Buurtbewoners maken afspraken over gebruik multifunctionele speelveld

Uithoorn – De aanleg van het multifunctionele speelveld in park de Groen Rode Scheg is voltooid. Het resultaat is een strak aangelegd speelveld met daar omheen diverse speeltoestellen en sportattributen. Het speelveld is daarmee in meerdere opzichten multifunctioneel: geschikt voor jong en oud en daarmee iedereen die graag sportief bezig is. Ook het groen is weer hersteld -met als laatste puntje op de i nog een in samenspraak met de omwonenden aan te leggen heg- waarmee het park weer helemaal klaar is voor gebruik.

Succesvolle bijeenkomst 3 juli

Om ervoor te zorgen dat het speelveld een aangename plek is en blijft voor iedereen, hebben de gebruikers tijdens een door de gemeente én samenwerkingspartners (o.a. Videt, politie, buurtbeheer) georganiseerde bijeenkomst op 3 juli samen afspraken gemaakt. De avond -die bezocht werd door kinderen van basisschool de Vuurvogel en het Startnest en hun ouders, een grote groep jongeren én omwonenden- leverde een mooie lijst met afspraken op. Daarmee was het doel van de avond bereikt: samen in gesprek gaan, afspraken maken en deze ook vastleggen.

Afspraken maken als onderdeel van uniek project ‘vreedzaam speelveld’

Het speelveld in park de Groen Rode Scheg is vanaf de start tot het eindpunt in meerdere opzichten een uniek project. Uniek voor Uithoorn maar misschien ook wel voor Nederland omdat het één van de eerste vreedzame speelvelden in Nederland is. Het vreedzame speelveld is onderdeel van het programma ‘de vreedzame school en wijk’. Basisschool de Vuurvogel is een vreedzame school en basisschool het Startnest heeft zich gecommitteerd aan het programma ‘Vreedzaam’. Dit laatste geldt ook voor kinderopvang Solidoe en welzijnsorganisatie Videt.

Uitgangspunten vreedzame school, wijk en speelveld

‘Vreedzaam’ kent een aantal pedagogische uitgangspunten, zoals het constructief oplossen van conflicten, het creëren van een positieve norm en het bevorderen van verbondenheid en gemeenschapszin. Kinderen leren via het programma hoe zij op vreedzame wijze conflicten op kunnen lossen en elkaar en buurtbewoners positief kunnen benaderen. Vragen die de kinderen zichzelf in het geval van het speelveld hebben gesteld zijn: hoe speel je samen op een speelveld dat door veel verschillende mensen wordt gebruikt? Op welke manier spreek je elkaar aan op gedrag dat niet als positief wordt ervaren? Met als uiteindelijk doel het speelveld een aangename plek te laten zijn voor iedereen. Om een en ander ook handen en voeten te geven, zijn tijdens de bijeenkomst ook concrete afspraken gemaakt die op een bord aan het begin van het speelveld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio