14.7 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Documentaire ‘’In dienst van de vrede’’

Ontdek in deze documentaire de indrukwekkende geschiedenis van Nederlandse deelname aan UNIFIL-vredesmissie in Libanon tijdens jaren 80. Op zaterdag 13 april om 20.00 uur zal het Filmhuis in het Oorlogsmuseum Medemblik de documentaire ‘In dienst van de vrede’ vertonen, die de UNIFIL-vredesmissie van de jaren 80 belicht. Met ruim 9.000 Nederlandse militairen actief gedurende zo’n 6 jaar, was dit een bijzondere missie met diepgaande impact.

De documentaire biedt een inzichtelijke kijk op de Nederlandse betrokkenheid bij de United Nations Interim Force in Libanon (UNIFIL) na het verzoek van 1979. Een opmerkelijke taak waar veel dienstplichtige soldaten bij betrokken waren. Onder de teruggekeerde UNIFIL-veteranen is een aanzienlijke groep die worstelt met PTSS, vaak pas op latere leeftijd ontdekt.

Waardevolle documentaire

In de nasleep van de gebeurtenissen op 7 oktober 2023 in Israël en Gaza, zijn spanningen en dagelijkse beschietingen aan de Libanees/Israëlische grens opnieuw opgelaaid. NOS-correspondent Daisy Mohr en Midden-Oosten expert Nikolaos van Dam delen in de documentaire waardevolle achtergrondinformatie om deze complexe machtsverhoudingen te verduidelijken, afgewisseld met uniek archiefmateriaal.

Poster In dienst van de vrede Bios
Poster In dienst van de vrede Bios

Kaarten voor de avond

De documentaire heeft een duur van 60 minuten, gevolgd door een Q&A-sessie met een Libanon-Veteraan. Kaartjes zijn te boeken op www.oorlogsmuseummedemblik.nl/agenda

De avond begint om 20.00 uur, met inloop vanaf 19:15 uur. Voorafgaand aan de vertoning is er de mogelijkheid om te genieten van een gezellig diner om 18:00 uur, bereid door het Museumteam op originele W.O.II Veldkeukens. Een unieke ervaring die wordt aangeboden via Live-Cooking. Bij het boeken van je ticket kun je aangeven of je hieraan wilt deelnemen en zullen we contact met je opnemen over het gerecht en eventuele dieetwensen.

2 REACTIES

    • Het persbericht is van de gemeente Medemblik. Het is wel bekend dat deze documentaire naar Arnhem komt, maar het is nog onduidelijk wanneer. Er loopt een crowdfundingsactie voor deze film. Kijk voor meer informatie op de website Veteranen voor Libanon (VVL). Daar zal wellicht ook meer nieuws volgen over wanneer de docu in Arnhem valt te zien. Wilt u toch nu al weten wanneer dit zal zijn adviseren wij u contact met de stichting VVL op te nemen via hun contactpagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio