14.2 C
De Bilt

Geslaagde plantestafette in Grootebroek

Grootebroek – Langs het fietspad nabij de Platanenlaan in Grootebroek zijn een groot aantal nieuwe struiken en oeverplanten aangeplant. De plantactie was onderdeel van de derde GroenSpoor plantestafette. De estafette is een initiatief van de Groene Reiger, waarbij dit jaar maar liefst negen gemeenten uit Noord-Holland samen met hun inwoners, scholen, bedrijven en verenigingen werken aan mooie wijken en sterkere natuur. Aanstaande woensdag 16 november gaat de estafette verder in het Olympiapark in Alkmaar.

Aandacht voor biodiversiteit

Circa 35 deelnemers aan de plantestafette verzamelden zich afgelopen vrijdagmiddag 11 november in een leslokaal op het Vonk in Grootebroek. Tom Broersen, productspecialist Groen en Beheer bij De Twee Heren, gaf tijdens een korte introductie antwoord op de vraag: ‘Wat is biodiversiteit, en waarom is dat zo belangrijk voor zowel de gezondheid van mensen, als het versterken van de natuur?’. Wethouder Martien Krijger onderschreef dit belang: ‘Met een goede biodiversiteit, zijn we voorbereid op de toekomst.’ Ook in de recent vastgestelde begroting van de gemeente Stede Broec wordt meer geld vrijgemaakt voor groenonderhoud en biodiversiteit.

wethouder Martien Krijger en leerlingen. Foto: gemeente Stede Broec

Aantrekkelijke groenstrook

Na een korte wandeling vanaf de middelbare school naar de groenstrook plantte wethouder Martien Krijger namens de gemeente Stede Broec de eerste struik. Vervolgens was het de beurt aan de deelnemers van de plantestafette om aan de slag te gaan. De plantervaring bij de groep was wisselend, maar daar was niets van te merken. De 300 struiken gingen met behulp van een schop binnen één uur de grond in. Ook langs de slootkant werden 60 oeverplanten geplant. Daarbij werd ook een grondboor ingezet. ‘Die wil ik thuis ook wel hebben, dat gaat veel sneller’, aldus één van de deelnemers.

uc?id=1uZHqAaYBwlMiMfO PwNw6G5AnmWleQ m
Oeverplanten. Foto: gemeente Stede Broec

Tot slot werd ook nog 500 m2 kruidenrijk grasland ingezaaid. ‘Ik kon niet wachten om vandaag naar school te gaan, nu nog even geduld hebben om het resultaat te zien’ vertelde een andere deelnemer. De nieuwe kleurrijke beplanting zal in het voorjaar goed zichtbaar zijn, aldus Berry de With, groenbeheerder van de gemeente Stede Broec.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio