15 C
De Bilt

Gratis filmavond over bijzondere reis ‘Plastic Soup Surfer’

Heerhugowaard – Merijn Tinga, ook wel de ‘Plastic Soup Surfer’ genoemd, is donderdag 14 maart in Heerhugowaard. In de Vue bioscoop is dan de film te zien over zijn 1200 kilometer lange tocht over de Rijn, peddelend op een surfplank gemaakt van zwerfafval. Een indrukwekkend verslag waarmee hij aandacht vraagt voor het probleem van plastic vervuiling. De film wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Heerhugowaard, die de vertoning ziet als start van de campagne naar de Landelijke Opschoondag.

De avond wordt geopend door wethouder Jan van der Starre (Stadsbedrijf). Na afloop van de film is er een kleine informatiemarkt waar iedereen vragen kan stellen aan Merijn Tinga. Ook afvalverwerker HVC, de gemeentewerf en Recycle Valley zijn aanwezig.

From Source to Sea

De 50 minuten durende film ‘From Source to Sea’ laat de peddeltocht van Merijn zien. Deze tocht start bij de oorsprong van de Rijn in de Zwitserse Alpen en gaat tot de Noordzee bij Rotterdam. De film geeft een goed beeld van de omstandigheden die Merijn moest overwinnen. Tekenend is het kwaliteitsverschil tussen het water nabij de bron van de Rijn en het water uit de Rotterdamse haven. Dat laatste blijkt heftig vervuild te zijn en vol plastic microdeeltjes te zitten. Daarnaast bezoekt Merijn een plasticrecyclingbedrijf in Spijk, zijn er ontvangsten in verschillende steden en de samenwerking met het Science Centre van de TU Delft (makers van het speciale surfboard). Merijn was afgelopen tijd vaak op televisie te zien, onder andere bij National Geographic tijdens de themamaand #stopmetplastic. Zijn alias maakt duidelijk waar de missie over gaat: de plastic vervuiling van onze zeeën.

Aanmelden

Onder de aanmelders worden twee wasteboards verloot. Een wasteboard is een stoer skateboard gemaakt van gerecyclede plastic doppen. Aanmelden voor de filmavond kan via www.heerhugowaard.nl/aandebak

De toegang is gratis, aanmelden is wel noodzakelijk. De gemeente wil op deze manier inwoners bewust maken van de problematiek rondom plastic en zwerfafval. Samen kunnen we er iets aan doen!

Locatie: Vue Heerhugowaard, Middenwaard 67. Inloop om 19.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio