21 C
De Bilt

Gemeente Hoorn lanceert aandachtsweek ‘Laat #stillestrijd niet stil blijven’

Gemeente Hoorn richt deze zomer de schijnwerpers op een stille maar urgente crisis: zelfdoding* onder jongeren. Van 15 juli tot 29 juli staat in het Noorderplantsoen tegenover station Hoorn een uniek kunstproject, met als doel het taboe rondom zelfdoding* te doorbreken en bewustwording te vergroten. De campagne ‘Laat #stillestrijd niet stil blijven’ wordt georganiseerd in samenwerking met kunstenaar SAZZA van het Power of Art House, 113, GGZ en GGD.

Zelfdoding*: Een groeiende zorg onder jongeren

Zelfdoding* is momenteel de grootste doodsoorzaak onder jongeren onder de 30 jaar in Nederland. Elke maand overlijden gemiddeld 24 jongeren door zelfdoding*. Daarnaast vormen middelbare mannen de grootste risicogroep, met een schokkende 40% van de suïcidegevallen in deze groep. Gemeente Hoorn wil in de zomer van 2024 extra aandacht besteden aan deze problematiek, met een focus op jongeren en middelbare mannen als tweede doelgroep.

#stillestrijd: Kunst als aanjager voor verandering

Het kunstproject #stillestrijd van SAZZA, Power of Art House, (www.stillestrijd.com), dat van 15 juli tot 29 juli in Hoorn te zien zal zijn, speelt een centrale rol in de aandachtsweek. Het kunstwerk dient als een ontmoetingsplaats waar dialoog en openheid centraal staan. Bezoekers worden aangemoedigd om met elkaar in gesprek te gaan over mentale gezondheid en zelfdoding*, en zo de stilte te doorbreken.

Lucas Nicolas & Tjesse Hoebe treden op tijdens de bijeenkomst op 18 juli
Lucas Nicolas & Tjesse Hoebe treden op tijdens de bijeenkomst op 18 juli

Bijeenkomst: ‘Laat de #stillestrijd niet stil blijven’

Op 18 juli, tijdens het hoogtepunt van de aandachtsweek, vindt de bijeenkomst ‘Laat de #stillestrijd niet stil blijven’ plaats bij het beeld in het Noorderplantsoen. Een avond met muziek, betekenisvolle gesprekken, en een laagdrempelige sfeer om openlijk te praten over mentale gezondheid en suïcidepreventie. Wethouder Marjon van der Ven opent de avond om 19.30 uur, waarna fysiek kunstenaar Jort Faber de bezoekers meeneemt in zijn verhaal. Met optredens van Lucas Nicolas & Tjesse Hoebe, hapjes en drankjes, wordt een omgeving gecreëerd waarin iedereen zich gehoord en gesteund kan voelen. 113 is aanwezig om advies en ondersteuning te bieden.

Gemeente Hoorn roept op tot actie

Wethouder Marjon van der Ven benadrukt het belang van deze campagne: ‘Waakzaamheid en open gesprekken kunnen levens redden. Wij willen met dit initiatief zorgen voor meer openheid en begrip rondom mentale klachten, vooral onder jongeren.’

Gemeente Hoorn nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de aandachtsweek en samen de stilte te doorbreken. Laten we samen een verschil maken en levens redden. Laat die stille strijd niet stil blijven!

*Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten helpt!

Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem. Chat via www.113.nl, of bel 113 (lokaal tarief). Gratis bellen kan ook op 0800-0113.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio