14.7 C
De Bilt

Gemeente Hoorn: Een gesprek beginnen, kan een leven redden

In het kader van de dag van de suïcidepreventie op 10 september ondersteunt de gemeente Hoorn diverse initiatieven die de aandacht vestigen op het voeren van een goed gesprek met mensen waarmee het niet zo goed gaat. Zo loopt momenteel de fototentoonstelling OPEN over depressiviteit op het Noorderplantsoen. Op 7 september start een campagne voor de website www.vraagpraatluister.nl en tot slot doen we mee met de ‘1K Z1E J3’ bankjes campagne van 113.

Feiten en cijfers

In 2021 pleegden 1859 mensen in Nederland zelfmoord, gemiddeld 5 mensen per dag. Elke suïcide raakt gemiddeld 135 mensen. Dit betekent dat er in 2021 meer dan 250.000 mensen geraakt werden door het verdriet van een zelfdoding. Er rust nog steeds een taboe op het praten over zelfdoding, er is veel schaamte. Terwijl een gesprek nou juist enorm kan opluchten en het begin kan zijn van een oplossing.

Vraag Praat Luister

De gemeente Hoorn helpt graag het gesprek op gang te brengen en heeft – onder andere met 113 Zelfmoordpreventie – de website VraagPraatLuister ontwikkeld. Vraagpraatluister.nl helpt jou anderen te helpen. De buurvrouw, je voetbalmaatje, een collega, de boer die altijd zo hard werkt, een klasgenootje…het kan iedereen zijn. 60% van de mensen die zelfmoord plegen zijn niet in zicht bij de zorg. Daarom is het van belang dat het netwerk van vrienden, familie, school en werk weet hoe je een gesprek voert met mensen waarmee het niet zo goed gaat. Met praktische tips en speciale trainingen helpen we om signalen te herkennen en vooral om het gesprek aan te gaan. Want dat kan een leven redden.

‘1K Z1E J3’ bankjes campagne

Met de ‘1K Z1E J3’ bankjes campagne wil 113 de aandacht vestigen op de trainingen die helpen om een gesprek te leren voeren, zodat veel Nederlanders deze ‘Eerste Hulp bij Suïcidale Gedachten’ onder de knie krijgen. Deze bankjes worden een plek om even de tijd te nemen om elkaar te zien en te horen hoe het werkelijk met iemand gaat. Op de bankjes is een goudkleurige plaque bevestigd met de campagnetekst: een goed gesprek begint met iemand écht zien. De campagne is maandag geïntroduceerd door vier prominente Nederlanders die op zo’n bankje met Özcan Akyol het gesprek aangingen. In Hoorn zijn tot nu toe twee bankjes te vinden: in het Wilhelminaplantsoen en in het Risdammerhout, tegenover de Torenwachter.

Op vrijdag 9 september zal  de bus van ‘Roadtrip Suïcidepreventie’ op de Wilhelminalaan 2a in Hoorn tussen 10.00 en 12.00 uur te vinden zijn. De bus wordt als middel gebruikt om het gesprek aan te gaan met voorbijgangers. Ook zal wethouder Marjon van der Ven een gesprek voeren op het bankje in het Wilhelminaplantsoen met een ervaringsdeskundige.

Iedereen kan helpen 

Wethouder Marjon van der Ven: ‘Er heerst nog steeds een taboe op het onderwerp zelfmoord en juist een goed gesprek kan het verschil maken voor een medemens met zelfmoordgedachten. Dit kan een bekende, maar ook een onbekende zijn. Door signalen te herkennen, te vragen en luisteren, kunnen we als gemeenschap deze mensen op weg helpen en verwijzen naar de juiste hulp. Met de plaquettes op de bankjes in Hoorn, nodigen we mensen uit, een goed gesprek te voeren. Zie ik u ook eens op een bankje? “

Denkt u aan zelfmoord of heeft u nu hulp nodig? 

Chat anoniem met 113 Zelfmoordpreventie, bel 113 of gratis 0800-0113.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio