14.8 C
De Bilt

Gemeente Hoorn start met nabetaling van 500 euro extra energietoeslag

Door de gestegen gasprijzen krijgt bijna iedereen te maken met hogere energiekosten. Het Rijk wil inwoners met een laag inkomen ondersteunen bij het betalen van de hoge energierekening. Daarom krijgen deze huishoudens via de gemeente een eenmalige energietoeslag. In juli 2022 is de energietoeslag verhoogd van € 800 naar € 1.300 per huishouden. In september start de gemeente Hoorn met het uitkeren van een nabetaling van 500 euro.

Wat betekent dit voor inwoners die recht hebben op de eenmalige energietoeslag?

De gemeente Hoorn is in april 2022 gestart met de uitbetaling van € 800 energietoeslag aan huishoudens met een laag inkomen. Inmiddels heeft een grote groep mensen de 800 euro al ontvangen. Zij krijgen een nabetaling van 500 euro automatisch op hun rekening gestort. Mensen die de energietoeslag wel hebben aangevraagd, maar nog niet ontvangen, krijgen automatisch het hele (verhoogde) bedrag van € 1.300. De eenmalige energietoeslag wordt toegekend per huishouden aan de inwoner die het eerst de toeslag krijgt toegekend of die als eerst een verzoek doet.

Welke groep krijgt de energietoeslag automatisch uitgekeerd? 

Inwoners die bekend zijn bij gemeente krijgen de energietoeslag automatisch uitbetaald, maar wie zijn dat precies? Dat zijn inwoners die op 15 maart 2022:

  • algemene bijstand ontvangen;
  • een uitkering hebben op grond van de Bbz 2004, AIO, IOAW en IOAZ;
  • inkomensondersteunende voorzieningen hebben ontvangen, met uitzondering van maatwerkondersteuning, of
  • in een schuldhulpverleningstraject zitten.

Welke groep kan een aanvraag indienen?

Huishoudens met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm kunnen een aanvraag indienen. Kijk dan op www.hoorn.nl/energietoeslag voor de voorwaarden en het aanvraagformulier. De eenmalige energietoeslag kan worden aangevraagd tot 30 juni 2023.

Maatwerkondersteuning gemeente Hoorn

Voldoet u niet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de energietoeslag en heeft u ondersteuning nodig in verband met hoge energiekosten? Wellicht komt u dan in aanmerking voor maatwerkondersteuning. Neem dan contact op met de afdeling Rondkomen van de gemeente Hoorn via www.hoorn.nl/contact1punthoorn

Hoge kosten onontkoombaar

Wethouder Karin Hakhoff is blij met de verhoging van 500 euro die het Rijk heeft toegezegd: “Met de enorme inflatie, de stijgende energie- en brandstofprijzen en torenhoge huur is het voor veel mensen ontzettend moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Hoewel hiermee niet al problemen zullen zijn opgelost, is het toch een fijn bedrag om mee verder te kunnen.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio