16.3 C
De Bilt

Hoorn ontvangt lijst gedupeerden van toeslagenaffaire

Hoorn – De gemeente Hoorn krijgt snel inzicht in de gegevens van gedupeerde inwoners van de toeslagenaffaire. Hierover zijn afspraken gemaakt met de Belastingdienst, die de gegevens beschikbaar stelt. In Hoorn gaat het om vermoedelijk zo’n 90 gezinnen. Hierdoor kan het speciale team van de gemeente inwoners van die lijst proactief benaderen en hulp aanbieden. Totdat deze gedupeerdenlijst bekend zou worden, riep de gemeente inwoners al op om zich te melden voor hulp en stelde een speciaal hulpteam samen bij 1.Hoorn.

Gedupeerde gezinnen met hartverscheurende verhalen

Wethouder Kholoud al Mobayed: ‘Sinds de oproep in december hebben wij inmiddels 13 gedupeerde gezinnen kunnen helpen. De verhalen zijn hartverscheurend en doen beseffen dat hier veel te lang onvoldoende oog voor is geweest. Wij denken veel meer inwoners te kunnen helpen en staan voor hen klaar. Inwoners hoeven uiteraard niet te wachten op een telefoontje nu de lijst snel bekend wordt. Zij kunnen rechtstreeks contact zoeken door een e-mail te sturen naar rondkomen@hoorn.nl of te bellen met 0229 – 252 200. Dan kunnen de deskundigen actie ondernemen.’

Extra steungeld gedupeerden

Gemeenten worden volledig gecompenseerd voor de extra hulp. Naast inzicht in de gegevens heeft de gemeente nu een eerste betaling van 37.000 euro ontvangen voor de extra hulp. Van dit geld worden heel uiteenlopende problemen opgelost. Denk aan begeleiding door een gezinscoach, hulp en doorverwijzing bij psychische klachten, fysiotherapie, aanschaf van schoolspullen voor de kinderen of hulp in de huishouding. De deskundigen doen wat nodig is om inwoners uit de problemen te helpen. Soms helpt het al om te beginnen met de brieven die de gedupeerden hebben ontvangen en juridische bijstand te verlenen.

Toeslagenaffaire mogelijk groter

Er zijn signalen dat de omvang van de toeslagenaffaire veel groter is en dat ook problemen met andere toeslagen zoals huurtoeslag en zorgtoeslag en/of inkomstenbelasting opduiken. De Belastingdienst en/of het Ministerie van financiën verstrekken hierover (nog) geen duidelijkheid. ‘Daarom hebben wij meteen aangegeven dat ook inwoners die problemen hebben met andere toeslagen zich kunnen melden. Hierdoor hebben we nu zo’n 70 inwoners in beeld. Ook zijn wij in januari een publiekscampagne rondom geldzorgen gestart. Mensen met geldzorgen schamen zich vaak zo erg, dat zij hun zorgen niet durven te delen. Door ervaringen te delen van andere inwoners die hulp zoeken, geven wij ook de boodschap dat hulp zoeken onderdeel is van de oplossing’, aldus Al Mobayed.

Onterecht aangemerkt als fraudeur

Werkte uw kinderopvangorganisatie niet volgens de regels en leverde dat gedoe op met de kinderopvangtoeslag? Weet u niet goed waarom u toeslag(en) over de jaren 2005-2019 moet of moest terugbetalen? Bent u door de Belastingdienst aangemerkt als fraudeur over de of één van de jaren 2005-2019? Heeft u over de of één van de jaren een bedrag van meer dan € 3.000,- toeslag(en) terug moeten betalen? Heeft u geen betalingsregeling gekregen bij de Belastingdienst terwijl u dat wel wilde? Dan kunt u contact opnemen met Team Rondkomen van 1.Hoorn. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio