22.9 C
De Bilt

IKEC jonge kind in Hoorn is officieel gestart

Hoorn – Op 20 november verzorgden wethouders Samir Bashara en Nel Douw de officiële opening van het  IKEC jonge kind in Hoorn. Deze nieuwe voorziening biedt een compleet aanbod van zorg, opvang, en gespecialiseerd onderwijs aan kinderen van 2 tot 7 jaar.

IKEC

IKEC staat voor Integraal Kind- en Expertise Centrum. In het IKEC wordt gespecialiseerd onderwijs, zorg en kinderopvang aangeboden vanuit een vergaande samenwerking op één locatie. De Wissel, De Piramide, De Eenhoorn en het Centrum voor Dagbehandeling (Antoniusschool en Parlan) bieden alle vier speciaal (basis)onderwijs in Hoorn. Samen met kinderopvang SKH, De Westfriese Knoop en partners die zorg bieden aan kinderen, werken ze aan de totstandkoming van een IKEC in Hoorn voor kinderen van 0 tot 12 jaar.

Jonge kind

Het IKEC jonge kind is voor kwetsbare kinderen van 2 tot 7 jaar en is de voorloper van het IKEC voor kinderen 0 tot 12 jaar. De genoemde organisaties werken samen in het IKEC jonge kind vanuit één gedeelde visie en vanuit één locatie. Het IKEC jonge kind is dit nieuwe schooljaar gestart op de locatie Scheerder 2.

Uniek in Nederland

Wethouder Samir Bashara: ‘Dit is uniek in Nederland. Nergens anders is opvang, onderwijs en zorg zo om het kind heen ontwikkeld. Geen losse voorzieningen meer, maar een intensieve samenwerking waar alle expertise op deze gebieden bij elkaar komt. We zijn er trots op dat we dit in Hoorn kunnen bieden.’

Samen iets betekenen

‘Wat kunnen we samen voor het kind betekenen. Deze vraag staat centraal bij alle professionals in het IKEC’ vult wethouder Nel Douw aan. ‘Het maakt het voor de kinderen zoveel vertrouwder om de benodigde ondersteuning op één locatie te krijgen. Als ze toe zijn aan een volgende groep kennen ze de leerkracht en de nieuwe klasgenootjes al. Ze krijgen onder schooltijd in hetzelfde gebouw fysiotherapie, logopedie en creatieve therapie. De groepsleider weet wat ze daar geleerd hebben en ondersteunt hen in de groep om het geleerde in de praktijk te brengen.’

Filmpje

Het filmpje ‘IKEC jonge kind’ geeft een goed beeld van deze nieuwe voorziening en de ondersteuning en begeleiding die het biedt om de talenten van jonge kwetsbare kinderen tot bloei te laten komen.

Expertiseteam

De betrokken organisaties werken aan de ontwikkeling van een expertiseteam. Als een kind met specifieke leer- en ontwikkelbehoeften het beste op zijn plek is op een reguliere school of opvang, dan biedt het toekomstige expertiseteam van het IKEC de benodigde ondersteuning en begeleiding aan de professionals op de reguliere school of opvang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio