13.7 C
De Bilt

In gesprek over alcoholgebruik West-Friese jongeren tijdens kermissen

Uit onderzoek blijkt dat 20% van de 13- en 14-jarigen in West-Friesland zijn/haar eerste biertje drinkt op de kermis. Regio Westfriesland (samenwerkingsverband 7 Westfriese gemeenten) gaat vanuit het programma ‘In Control of Alcohol & Drugs’ met jongerenwerk L!NK de uitdaging aan om bij ouders én jongeren meer bewustwording te creëren rondom de NIX18 campagne en (de gevolgen van) het vroeg starten met drinken.

Campagne rondom de kermissen

Op verschillende kermissen deelt jongerenwerk gratis water uit aan het kermispubliek. “Met het uitdelen van water willen wij iedereen een fijne kermis wensen én aangeven dat je voorzichtig moet zijn met alcohol. Wij hebben vaak veel gesprekken met jongeren op zo’n event over alcohol. Je hebt namelijk altijd de keuze om tussendoor een watertje te drinken. En dan is het ook gezellig”, licht Liselore Dam (L!NK jongerenwerker) toe.

Positieve invloed op jongeren

Uit onderzoeken komt naar voren dat jongeren zowel negatief als positief beïnvloedbaar zijn door hun omgeving. Daarom delen de jongerenwerkers water uit aan iedereen en niet alleen aan jongeren. Want ook ouders en (meerderjarige) vrienden kunnen helpen bij het tegengaan van overmatig alcoholgebruik onder jongeren. Bijvoorbeeld door geen alcohol voor minderjarigen te kopen of het niet toestaan van thuisdrinken door ouders en verzorgers. En daarbij: zien drinken, doet drinken, dus geef ook het goede voorbeeld.

Heb het gezellig met elkaar

De kermis is een moment om elkaar te ontmoeten, te lachen en herinneringen op te halen. Daarom hebben de jongerenwerkers naast water ook een groot fotoframe mee. Om vooral ook de mooie en gezellige momenten met elkaar vast te leggen.

De jongerenwerkers van L!NK zijn te vinden op kermissen in:

  • Wognum op zaterdag 11 mei
  • Spanbroek op vrijdag 24 mei
  • Hoorn op zaterdag 10 augustus
  • Obdam op zondag 18 augustus
  • Lutjebroek op zondag 1 september
  • Enkhuizen op 19 september

Ze delen daar water uit en gaan daar spontaan in gesprek met jongeren en ouders over alcoholgebruik.

Programma ‘In Control of Alcohol & Drugs’

Dit programma van GGD Hollands Noorden heeft als doel om middelengebruik bij jongeren in Noord-Holland Noord te voorkomen en te verminderen via een integrale preventieve aanpak. Dit betekent dat het programma zich bijvoorbeeld richt op de activiteiten op scholen en bij sportverenigingen om zo te zorgen voor kennis bij de jongeren zelf én hun omgeving. Door in te zetten op goede preventie zijn jongeren zelf weer ‘In Control’ en kunnen zij de juiste keuzes snel (en onbewust) maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio