UIthoorn – Dinsdag 9 oktober brachten burgemeester Brett Lee en citymanager[1] Mike Webb uit Davis, Californië een werkbezoek aan de gemeente Uithoorn. Zij werden hierbij welkom geheten door burgemeester Heiliegers en wethouder Hazen. Doel van het werkbezoek was met name de uitwisseling van kennis. Een bijkomend voordeel was de mogelijkheid van de gemeente om haar vooraanstaande positie op het gebied van glastuinbouw in Nederland internationaal meer onder de aandacht te brengen.
[1] Citymanager is qua functie een combinatie tussen de gemeentesecretaris en de griffier
Davis, Californië
Davis -een stad met ongeveer 60.000 inwoners- dankt haar naam aan een lokale boer. Van oudsher levert de stad daarom een grote bijdrage aan het landbouwbeleid in de staat Californië en ver daarbuiten. Niet geheel toevallig huisvest Davis tevens de grootste universiteit in de staat op het gebied van landbouw. Net als in de gemeente Uithoorn kent Davis daarnaast veel glastuinbouw. Reden voor de burgemeester en de citymanager om hun werkbezoek aan Nederland -op uitnodiging van ondernemersorganisatie FME Agrifood- compleet te maken met een werkbezoek aan Uithoorn.
Greenport Aalsmeer
Na de ontvangst op het gemeentehuis hield Sander van Voorn (Stafbureau Greenport) een presentatie over Greenport Aalsmeer. Greenport Aalsmeer is het wereldhandelscentrum voor bloemen en planten en bundelt de kennis en kunde van vele partijen om de internationale handelspositie van de regio te versterken. De gemeente Uithoorn is één van de leden van Greenport Aalsmeer. Tijdens de presentatie kwam het belang van de sector voor de regio aan de orde. Naast het aanzienlijke financiële belang – de sector vertegenwoordigt een waarde van 4,5 miljard en biedt
(in-)direct werk aan 50.000 werknemers-, is er ook een grote economische spin-off naar andere sectoren. Naast het economische belang focust Greenport Aalsmeer ook sterk op onderwerpen als innovatie, onderwijs, bereikbaarheid van de regio en duurzaamheid. Men werkt bijvoorbeeld hard aan het imago van de sector om deze aantrekkelijker te maken voor jongeren om in te werken. Daarbij heeft men de uitdaging dit imago om te buigen van vroeg opstaan, op je knieën werken en weinig verdienen naar een sector die de blik richt op een uitdagende toekomst waarin technologische ontwikkelingen een grote rol spelen.
Strawberry whisperer
Wethouders Hazen lichtte tijdens de presentatie toe welke rol Nederland vervult op het wereldtoneel. Hij gebruikte hierbij als voorbeeld China; een belangrijke afzetmarkt maar tegelijkertijd ook een ‘copy cat’. Zo poogt China steeds vaker producten die men nu grotendeels importeert, zelf te kweken.
“China haalt 6 maanden per jaar kennis uit Nederland om het kweken van aardbeien onder de knie te krijgen. Gekscherend omschrijven we die mensen als aardbeienfluisteraars. Glastuinbouw zit in onze genen, ons DNA. Daarom heeft deze regio een voorsprong op de rest van de wereld.” Wethouder Jan Hazen duidde hiermee dat datgene waar wij in Nederland al meer dan 100 jaar kennis van hebben, niet opeens met hetzelfde succes aan de andere kant van de wereld gerealiseerd kan worden.
Van Rijn Roses
Vervolgens bracht het gezelschap een bezoek aan van Rijn Roses in De Kwakel waar Karel van Rijn een toelichting gaf op de innovaties waar van Rijn gebruik van maakt. Een voorbeeld daarvan is de technologie van warmtekoppeling. Samen met diverse omringende bedrijven wordt bekeken waar de overtollige warmte van het ene kweekproces uitgeruild kan worden met koudere lucht afkomstig van andere kweekprocessen. “De warmte die vrijkomt bij sommige kwekers kan je zien als restproduct en er niks mee doen. Maar je kan het ook slim inzetten in het proces van een ander. Dit komt de duurzaamheid van de hele sector ten goede.” Aldus Karel van Rijn, die naast een toelichting op deze technologie ook uitlegde hoe ze overtollige CO2 uit de haven van Rotterdam gebruiken, UV-licht inzetten om schimmels tegen te gaan en insecten om insecten te bestrijden.
Gedurende de avond bleek dat veel issues die spelen in Uithoorn en binnen de sector, universeel zijn voor Davis, Californië. Onderwerpen die in beide gemeenten spelen zijn bijvoorbeeld de huisvestingsproblematiek zowel voor werknemers uit de glastuinbouw alsook in het algemeen. Ook voldoende geschoold personeel aantrekken voor de sector blijkt een uitdaging in Amerika. En daar waar Amerika in eerste instantie weinig op lijkt te hebben met duurzaamheid, bleek ook dit een belangrijk speerpunt voor burgemeester Lee die onder de indruk was van de stappen die de sector in Nederland zet op dit gebied.