20.1 C
De Bilt

Eerste Koggenlandse kindergemeenteraad geïnstalleerd

Koggeland Op woensdag 3 november heeft burgemeester Monique Bonsen de eerste Koggenlandse kindergemeenteraad officieel geïnstalleerd. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadszaal in het gemeentehuis. Amber Beentjes uit Hensbroek is verkozen tot kinderburgemeester. Zij kreeg de officiële ambtsketting omgehangen door burgemeester Bonsen.

De kindergemeenteraad bestaat uit acht leerlingen van acht verschillende basisscholen in de gemeente. Uit hun midden hebben de kinderraadsleden een (kinder)burgemeester gekozen. Dat gebeurde, net als bij de gemeenteraadsverkiezingen voor volwassenen, anoniem via stembriefjes. De tienjarige Amber Beentjes van Basisschool De Ark in Hensbroek kreeg de meeste stemmen.

“Wat kunnen we doen om de gemeente leuker te maken?”

Initiatiefnemer en burgermoeder Bonsen is blij dat de kindergemeenteraad officieel een feit is. Tijdens de installatie sprak ze de kinderen toe: ‘Voor mij persoonlijk is dit een feestelijke dag. Toen ik hier begon zei ik meteen: ik zoek een collega, een van jullie formaat. Het komende jaar gaan we met elkaar kijken wat we belangrijk vinden in de gemeente. Wat kunnen we doen om de gemeente leuker te maken? Als jullie een goed idee hebben kunnen we het voorleggen aan de raad en hopelijk wordt het dan echt gerealiseerd.’

Gevraagd en ongevraagd advies van kindergemeenteraad

De kindergemeenteraad is in het leven geroepen om deze jonge doelgroep kennis te laten maken met de lokale politiek. De kinderraadsleden, allemaal afkomstig uit groep 7, vergaderen één keer maand en geven gevraagd en ongevraagd advies aan hun volwassen collega’s in de gemeenteraad. Zo leren de kinderen samenwerken en ontdekken zij wat ze kunnen betekenen voor hun omgeving. De kinderraad wordt voor één jaar aangesteld. Na dit jaar neemt een nieuwe groep het stokje over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio