27.9 C
De Bilt

Magische knipkunst-expo Westfries museum verlengd

Hoorn – De deuren van het Westfries Museum in Hoorn gingen op dinsdag 2 juni weer open voor het publiek. Wekenlang werd er naar uitgekeken terwijl achter de schermen hard gewerkt is om de veiligheid van bezoekers en medewerkers te waarborgen. Om 12.30 uur was het zover.

Over de drempel

Directeur Ad Geerdink opende de hekken en wethouder Samir Bashara stapte als eerste over de drempel na de verplichte online reservering. Hij en mededonateurs Ank Polmann, Sefanja Nods en Renie van Aartrijk ontvingen bovendien een uniek klein kunstwerk cadeau van de Vrienden van het museum. Zij steunden namelijk het museum via de actie ‘Word Vriend van het Westfries Museum. Juist nu’.

Word vriend en krijg knipkunst cadeau

Om het museum te helpen, startten de Vrienden van het Westfries Museum deze actie. Kunstenaar Eline Janssens, gastconservator van de exposite ‘Janssens & Koerten | Geknipt voor de kunst’ ontwierp speciaal hiervoor een serie porseleinen bordjes. De porseleinen kunstwerken in Delfts Blauw bevatten navigatie-beeldelementen als verwijzing naar de VOC; ze zijn ontworpen in knipkunststijl.

Steun voor Westfries museum hard nodig

Directeur Ad Geerdink die even tevoren met trots en plezier de hekken had geopend, keek toe hoe Henk Tameling, vice-voorzitter van de ‘Vrienden van het Westfries Museum’ de kunstwerken overhandigde. “Een hartverwarmende actie,” aldus Ad Geerdink. “Het museum heeft deze steun hard nodig na 79 dagen verplichte sluiting vanwege de maatregelen rond het coronavirus. Alleen tijdens de Wereldoorlog zijn we zo lang dicht geweest. Uiteraard heeft dat financiële consequenties en juist in tijden van nood heb je vrienden nodig.”

Wandel de Gouden Eeuw in

Wethouder Samir Bashara benadrukte met zijn Vriendenlidmaatschap zijn betrokkenheid bij het museum. In de tentoonstellingszaal onderstreepte hij eveneens het belang van kunst en cultuur in zijn algemeenheid in Hoorn. “Een bezoek aan een museum – en zeker aan het Westfries Museum – voelt voor mij altijd als een kleine wereldreis. We kunnen nu dus, na bijna 80 dagen, eindelijk de wereld weer rond.”

Blij met bezoekers

Ad Geerdink is blij dat er weer bezoekers in zijn museum rondwandelen. “Het delen van de verhalen en schatten uit de Gouden Eeuw is waar ons museum voor staat. Dat zijn we de afgelopen maanden online blijven doen, maar rondwandelen door ons prachtige monumentale pand uit 1632 met al onze Gouden Eeuw-schatten is een belevenis op zich. Hier wandel je zo de geschiedenis in. Gelukkig kan dat nu weer, na een online reservering via onze website.”

Ode aan ‘Rembrandt met de schaar’

Naast de vaste collectie in de vele stijlkamers die het museum rijk is, is ook de tijdelijke knipkunsttentoonstelling nog te zien. Vier dagen na de opening van ‘Janssens & Koerten | Geknipt voor de kunst’ moest het Westfries Museum in Hoorn de deuren sluiten. Eline Janssens, beeldend kunstenaar en tentoonstellingsmaker, brengt hierin een ode aan de zeventiende-eeuwse knipkunstenaar Joanna Koerten, een beroemdheid in haar tijd. Ze werd zelfs ‘Rembrandt met de schaar genoemd.’

Verrassende expo Westfries museum

Het levert een verrassende expositie op, geïnspireerd door haar leven en werk plus de vaste knipkunstcollectie van het Westfries Museum. Naast een door Eline Janssens geknipt poppenhuis met scènes uit het leven van Joanna Koerten is er werk te zien van exposanten Bernard Heesen (geknipt glas) en Ferry Staverman (gelaserd papier). Het museum verlengt deze sprookjesachtige tentoonstelling: het publiek kan nu tot 10 januari 2021 de exposite komen bewonderen en veilig deelnemen aan de knip-activiteiten die speciaal voor de tentoonstelling ontwikkeld zijn. www.wfm.nl/exposities

Veiligheid voorop

Het Westfries Museum heeft zich als museum van de Gouden Eeuw in Hoorn gedegen voorbereid om veilig bezoekers te kunnen ontvangen. Het waarborgen van veiligheid voor bezoekers en medewerkers wordt gerealiseerd door de inzet van speciale routes in het museum, extra hygiënemaatregelen en een tijdslot. Bezoekers kunnen voorlopig alleen online een entreekaartje reserveren, ook als museumkaarthouder. Let op: de openingstijden zijn aangepast. Het museum is voorlopig geopend van dinsdag t/m zondag van 12.30 tot 17.00 uur.

Kaartverkoop (alleen online) via: www.wfm.nl

Actie ‘Word Vriend van het Westfries Museum. Juist nu!’ www.museumvriend.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio