14.5 C
De Bilt
woensdag, 29 mei 2024

Kunst en cultuur in Uithoorn voor ieder kind toegankelijk dankzij fonds

Uithoorn – De gemeente is een campagne gestart om het Jeugdfonds Sport en Cultuur meer onder de aandacht te brengen. Het fonds maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, toch lid kunnen worden van een sportclub of aan dans, muziek, theater of iets anders creatiefs kunnen doen. Burgemeester Pieter Heiliegers: ,,Doel van de campagne is dat er meer aanvragen worden gedaan zodat meer kinderen lid worden van een vereniging.”

 

 

Het is volgens burgemeester Pieter Heiliegers belangrijk dat álle kinderen en jongeren kunnen sporten of iets aan kunst en cultuur kunnen doen: ,,Niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat het belangrijk is voor de persoonlijke ontwikkeling. Het is onverteerbaar dat kinderen geen lid kunnen worden van een club en niet kunnen meedoen, omdat er te weinig geld is.”

Jeugdfonds sport en cultuur

De gemeente is daarom sinds anderhalf jaar aangesloten bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Het fonds keert uit wanneer het gezamenlijk inkomen van de ouder(s) of verzorger(s) maximaal 125 procent bedraagt van het minimuminkomen. Als de aanvraag wordt goedgekeurd dan wordt de contributie / lesgeld direct betaald aan de vereniging. In 2018 hebben 97 Uithoornse kinderen kunnen meedoen door een bijdrage. 86 kinderen zijn lid geworden van een sportvereniging en 11 kinderen hebben iets cultureels gedaan. ,,Dat er maar elf aanvragen zijn gedaan voor cultuur vind ik jammer. Want cultuuronderwijs is onmisbaar voor de vorming van jonge mensen tot zelfverzekerde volwassenen. Lessen in theater, dans, muziek en bezoek aan musea zijn nodig voor de brede vorming van kinderen. Hierdoor kunnen kinderen hun talenten ontwikkelen. Talenten die wellicht nooit tot uiting zouden komen, omdat ze er niet mee in aanraking komen,” legt de burgemeester uit die kunst en cultuur in zijn takenpakket heeft. Hij vervolgt: ,,Ook is bewezen dat kinderen gewoon blij worden als ze creatief bezig zijn of iets cultureels doen. Ik was niet zo lang geleden met m’n twee neefjes bij het NEMO Science Museum in Amsterdam. Ze waren zo onder de indruk en waren heel geïnteresseerd en leergierig. Dat vind ik mooi om te zien. Maar denk ook aan het volgen van danslessen, bijvoorbeeld streetdance of hiphop bij dance centre Colijn of muziek maken bij de muziekschool. Dat kan allemaal in Uithoorn.”

De gemeente vindt het belangrijk dat kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk is. Maar cultuureducatie is vaak kostbaar. Heiliegers: ,,Dankzij het fonds kunnen kinderen en jongeren uit gezinnen waar weinig geld is zich gelukkig wél creatief ontwikkelen en meedoen.”

Campagne

De gemeente is de campagne gestart om het fonds meer onder de aandacht te brengen. ,,We hopen dat door de campagne het aantal aanvragen verhoogd. We weten namelijk dat er ruim 500 kinderen zijn in Uithoorn die opgroeien in armoede en dus aanspraak maken op een bedrag uit het fonds. De gemeente heeft er geld voor opzij gezet en we willen dan ook dat het benut wordt. Lid worden van een vereniging biedt zoveel mooie kansen. Je maakt nieuwe vriendjes en vriendinnetjes en je hebt op een vereniging echt de mogelijkheid om je talenten te ontwikkelen en jezelf meer uit te dagen.”

Het jeugdfonds

Het Jeugdfonds is gericht op kinderen van 4 tot 18 jaar die staan ingeschreven in de gemeente Uithoorn. De aanvragen kunnen niet door de ouders zelf gedaan worden, maar worden gedaan door een tussenpersoon. Bijvoorbeeld door een medewerker van Videt, een docent van school of (sport)vereniging, een ouder- en kindadviseur, een huisarts, een medewerker van het Sociaal Loket van de gemeente of schuldhulpverlener. Het Jeugdfonds beoordeelt de aanvraag en betaalt als deze is goedgekeurd de contributie / het lesgeld voor kinderen om te sporten, muziek te maken, te dansen, schilderen, toneel te spelen of iets anders creatiefs te doen. Voor sport geldt een maximaal bedrag van 225 euro per jaar per kind en eenmalig zwemlessen voor het behalen van het A en B diploma tot een maximaal bedrag van 800 euro. Voor culturele activiteiten is de bijdrage 450 euro per kind. Ook kan een bijdrage gevraagd worden van maximaal 100 euro voor attributen. Ouders hoeven het bedrag niet voor te schieten. Het geld wordt rechtstreeks betaald aan de vereniging. Meer informatie op www.jeugdfondssportencultuur.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio