20 C
De Bilt

Ministerie en provincie zien rivierkreeftenprobleem Oosterdelgebied met eigen ogen

Langedijk – De kwartiermaker van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en gedeputeerde Esther Rommel van provincie Noord-Holland brachten vrijdag 20 augustus een werkbezoek aan het Oosterdelgebied in Langedijk. Het doel van dit bezoek was het met eigen ogen aanschouwen van de schade die de Amerikaanse rivierkreeft aan het gebied toebrengt.

Overlast rivierkreeften onder aandacht bij ministerie en provincie

Vorig jaar zomer kreeg de viswedstrijd voor jongeren op rivierkreeften landelijk veel aandacht. De gemeente Langedijk heeft vervolgens niet stilgezeten en is aandacht blijven vragen voor de overlast van deze dieren en de schade die ze aanbrengen aan het Oosterdelgebied. Een motie van gemeenten Langedijk en Heerhugowaard om de problematiek op de agenda van het ministerie te krijgen, werd in september 2020 op het VNG congres met 98 procent aangenomen. Er is sindsdien veel aandacht vanuit alle delen van het land voor de problematiek.

Landelijk plan van aanpak

Kwartiermaker Kevin Herweijer en de overige genodigden konden met eigen ogen zien hoe urgent het vraagstuk is. Vanuit de ministeries Infrastructuur en Waterstaat en LNV is er volle aandacht voor. Dit jaar wordt een landelijk plan van aanpak voorbereid, dat gaat helpen bij de bestrijding van de overlast en schade die door Amerikaanse rivierkreeften wordt aangebracht aan de natuur.

“Voor het Oosterdelgebied en de gemeenten biedt dit mogelijkheden om ons cultureel erfgoed te behouden voor de toekomstige generaties. Daar zijn we trots op” aldus wethouder Ad Jongenelen van de gemeente Langedijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio