14.5 C
De Bilt

Planten nieuwe bomen Westerdijk in Hoorn gestart

Hoorn – Vandaag is de gemeente gestart met het planten van de nieuwe bomen langs de Westerdijk. In totaal komen er twintig nieuwe bomen. Vandaag en morgen worden de eerste 15 bomen geplant. Voor twee grote bomen die in de parkeerstrook komen, moet eerst het asfalt worden verwijderd. Deze bomen worden uiterlijk in januari geplant. Verder zijn er drie bomen geleverd die niet door de keuring zijn gekomen. Daar komen nieuwe voor, en die worden ook uiterlijk in januari geplant.

Variëteit aan bomen

De nieuwe bomen variëren niet alleen in grootte en vorm maar ook in beeld: herfstkleur, bloesem, vrucht. Er worden zes bomen van de 1e grootte geplant (worden hoger dan 15 meter), zeven bomen van de 2e grootte (worden tussen de 8 en 15 meter hoog), en zeven bomen van de 3e grootte geplant (blijven lager dan 8 meter). De gekozen boomsoorten zijn niet gevoelig voor wind en daarmee geschikt voor deze locatie. Daarnaast zijn meerdere van deze boomsoorten bij-vriendelijk, doordat ze zorgen voor stuifmeel en nectar. De boomsoorten die geplant worden zijn: lindes, esdoorns, een plataan, sierappels, meidoorns, een doodsbeenderenboom, iepen en een tulpenboom.

Aanleiding planten en vervanging

De twintig nieuwe bomen komen ter vervanging van de 13 Canadese populieren die vorige maand zijn gekapt. De Canadese populieren waren verouderd, en het was niet veilig deze te laten staan vanwege gevaar op takbreuk. In Hoorn hebben vallende zware takken van Canadese populieren meerdere malen geleid tot schades aan auto’s, huizen en zelfs lichamelijk letsel veroorzaakt. Dit gevaar is weggenomen door de populieren te kappen en te vervangen door nieuwe bomen te planten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio