13.1 C
De Bilt

Raad akkoord met plan voor nieuw Kerkplein

Hoorn – De Hoornse raad is akkoord met het plan voor een nieuwe inrichting van het Kerkplein. De raad koos voor het meest uitgebreide ontwerp, het zogenaamde ‘shared space optima forma’. Dit ontwerp gaat uit van een vlakke bestrating in natuursteen zonder verhoogde stoep, waardoor de auto echt te gast is op het plein. Als alles volgens plan verloopt, is het nieuwe Kerkplein in 2019 al klaar.

Herinrichting

Er wordt al lang gesproken over de herinrichting van het Kerkplein. Uiteindelijk gaf de gemeenteraad het college in december 2017 de opdracht om met een werkgroep van ondernemers en bewoners te komen tot een breed gedragen plan met maximaal 25 parkeerplaatsen.

Shared space optima forma

De werkgroep koos unaniem voor het ontwerp ‘shared space optima forma’. Dit betekent dat het Kerkplein rondom een vlakke bestrating zonder verhoogde stoep krijgt, zodat de auto echt te gast is op het plein. Aan de voor- en zijkanten komt er natuursteen en het overige gebied wordt ingericht met rode klinkers. Er komen 25 betaald parkeerplaatsen in de zomer en 22 extra parkeerplaatsen in de winter, 55 vergunning parkeerplaatsen, 160 fietsparkeerplaatsen en 5 nieuwe bomen en hagen. Binnen het ontwerp is de keuze gemaakt voor éénrichtingsverkeer rondom de kerk. Ook komt er een waterelement, een ondergrondse afvalcontainer en een openbaar toilet.

 

Stemverhoudingen

D66 diende samen met GroenLinks, Christen Unie. Hoornse Onafhankelijke Partij, VOCHoorn, Fractie Tonnaer, VVD en De Realistische Partij een amendement in om de huidige stroomkast voor de kermis niet te vervangen. Dit vanwege de hoge kosten. De partijen trokken het amendement in na een toezegging van projectwethouder Samir Bashara dat dit uit het plan geschrapt wordt.

 

Het CDA diende samen met de Hoornse Senioren Partij een amendement in om ook het waterelement uit het plan te schrappen, eveneens vanwege de hoge kosten. Het amendement kreeg steun van PvdA, Hoorn Lokaal en de Christen Unie, maar door tegenstemmen van D66, HOP, VOCHoorn, Fractie Tonnaer, Sociaal Hoorn, VVD, De Realistische Partij en GroenLinks haalde het amendement geen meerderheid.

 

Ondanks hun enthousiasme voor het nieuwe ontwerp stemden de Hoornse Senioren Partij, CDA en Hoorn Lokaal vanwege de kosten van het waterelement tegen het voorstel. De overige fracties konden zich in het voorgestelde ontwerp vinden en stemden in met het plan.

 

Uitvoering van de herinrichting

Als alles volgens plan verloopt, is het nieuwe Kerkplein in 2019 klaar. De planning is om al in het eerste kwartaal van 2019 te starten met de herinrichting van het plein. Afhankelijk van het weer en de vorderingen van de verbouwing van de Grote Kerk tot hotel zal een deel van de herinrichting waarschijnlijk ook na het zomerseizoen 2019 plaats gaan vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio