16.3 C
De Bilt
donderdag, 30 mei 2024

Snackbar ‘t Hoofd in Hoorn door gemeente nek omgedraaid

Hoorn – De gemeente Hoorn maakt een eind aan het voortbestaan van snackbar ’t Hoofd. 8 april as moet de snackkiosk en opstallen zijn verwijderd! Aart Ruppert, raadslid voor ÉénHoorn, verwoordt de grote zorgen van zijn fractie in art 36 vragen aan het college van B&W.

Snackbar ‘t Hoofd een begrip in havenkwartier

Snackbar ‘t Hoofd is een begrip in Hoorn en zeker bij de bewoners van het havenkwartier, bij toeristen, bij het ‘bootjesvolk’ dat onze haven bezoekt en de gasten van de bruine vloot. Kinderen halen bij snackbar ’t Hoofd hun ijsje, bewoners van het havenkwartier bestellen er op zondagavond, vlak voor aanvang van NOS Studio Sport, hun E 10 patat, een kroket, berenhap en frikandel speciaal. Aan dit alles dreigt nu, na vele jaren, door ingrijpen van de gemeente een einde te komen!!

Het draait om de pachtoverdracht

De eigenaresse van snackbar ’t Hoofd, mevrouw M.P.M. Ursem, heeft op 11 oktober 2020 digitaal aan het college om toestemming gevraagd of, indien zij de opstallen en inventaris zou doorverkopen aan een geïnteresseerde koper, deze koper dan het pachtcontract zou kunnen voortzetten. Uit de beantwoording door de gemeente d.d. 10-02-2021 stelt de gemeente dat de overeenkomst met mevrouw Ursem door ontbinding en subsidiair door opzegging d.d. 18 januari jl. is beëindigd.

Betalingsachterstand in coronatijd

Als reden wordt aangevoerd betalingsachterstand en het niet nakomen van betalingsregelingen. Voorts stelt de gemeente dat de verkoop en het handhaven van de snackkiosk op dezelfde plek niet mogelijk is aangezien de pachtovereenkomst persoonlijk is afgesloten en niet overdraagbaar is.

Steun ondernemers juist NU!

Aart Rupert, fractie Eénhoorn

De fractie van ÉénHoorn vindt de aanwezigheid van dit soort verkooppunten (vis, patat, bloemen, ijs) een meerwaarde hebben en laakt het besluit van de gemeente. Het getuigt van hardvochtigheid en van weinig empathie met deze onderneemster. Te meer daar in corona-tijden horeca-ondernemers het bijzonder moeilijk hebben en alle steun kunnen gebruiken.

Mening havenmeester wordt bestreden

Daarnaast heeft de havenmanager aangegeven dat de snackbar weinig of geen toegevoegde waarde voor het havengebied zou hebben. ÉénHoorn bestrijdt deze uitspraak en wordt hierin gesteund door veel bewoners van het havenkwartier!

Uitsterfbeleid gemeente erg te betreuren

De gemeente Hoorn hanteert een uitsterfbeleid t.a.v. viskarren, bloemenstallen en snackbar’s etc. De fractie van ÉénHoorn betreurt dit, want ze zorgen voor reuring en levendigheid en voorzien in behoeften. Bovendien hebben ze vaak ook een sociale functie. Op 8 april 2021 dienen de kiosk en alle andere zaken verwijderd te zijn, zo schrijft een juridisch medewerker Grondzaken.

Vragen van fractie Éénhoorn

De fractie heeft het college de volgende vragen gesteld en om een motivatie van de antwoorden gevraagd. Dit heeft de fractie doen besluiten de volgende vragen aan het college van Hoorn te stellen:

  1. Is het college bereid om de uiterlijke uitvoeringsdatum van 8 april ’21 op te schuiven?
  2. Waarom heeft een snackbar in het havenkwartier op deze plek geen toegevoegde waarde?
  3. Waarom is het verkopen en handhaven van deze kiosk op deze plek, zoals de teammanager Ruimtelijke Ordening schrijft, niet mogelijk?
  4. ÉénHoorn vindt dat het college zich onnodig hard, hardvochtig en met weinig empathie (in Corona-tijden) opstelt ten opzichte van deze onderneemster? Wilt u uw standpunt heroverwegen?
  5. Is het college bereid het ‘uitsterfbeleid’ van kiosken te heroverwegen en in gesprek te brengen met de Raad?
  6. Is het college bereid om mee te werken aan de overdracht van de pachtovereenkomst van de huidige pachter naar een nieuwe koper van de opstallen?

1 REACTIE

  1. Alle ruimte voor grote concerns zoals bv. McDonald’s maar een kleine ondernemer moet maar wegwezen ondanks verzoeken van omwonenden. Het zet wel te denken….Hoorn gaat liever voor het grote geld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio