15 C
De Bilt

Stationsgebied Poort van Hoorn ontvangt 5,5 miljoen van provincie Noord-Holland

Hoorn – De Provincie Noord-Holland draagt 5,5 miljoen euro bij aan de ontwikkeling van de Poort van Hoorn. De komende jaren gaat in het stationsgebied van Hoorn veel veranderen. Het geld van de provincie wordt onder andere gebruikt voor het verplaatsen van het busstation naar de noordzijde van het station.

Bouw van fietsenstalling

Ook draagt de provincie bij aan de bouw van de fietsenstalling aan de noord- en zuidkant van het station en aan de nieuwe loopbrug over het spoor die een belangrijke verbinding is naar het centrum en het nieuwe stadsstrand.

Poort van Hoorn

De Poort van Hoorn omvat het NS-station Hoorn en omgeving, maar ook het Pelmolenpad en de Prismalocatie. Naast de ontwikkeling van een comfortabel en efficiënt vervoersknooppunt is er in de omgeving van het station ruimte voor ten minste 1.000 woningen.

Het OV-fonds van de provincie

De Poort van Hoorn past bij de doelstellingen van het OV-fonds van de provincie. De subsidie is bedoeld om de reis van deur tot deur te verbeteren. Zo kunnen reizigers snel overstappen op de bus of de trein. Op die manier moet station van Hoorn goed functioneren voor woon-werkverkeer van en naar de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Ook wordt het bus- en stationsplein aantrekkelijk ingericht, zodat het een fijne plek is om te verblijven.

Eerdere subsidies voor woningbouwversnelling

De gemeente ontving al eerder subsidies van de provincie. Zo stelde de provincie een bedrag van bijna 1,2 miljoen euro beschikbaar om de gebiedsontwikkeling in de Poort van Hoorn te versnellen. Met dit geld kan de gemeente Hoorn capaciteit en expertise inhuren die nodig is om de woningbouw in de omgeving van het station te versnellen.

Woningbouwimpuls

Eind 2020 ontving Hoorn al een bijdrage van 7,5 miljoen euro vanuit de Woningbouwimpuls regeling van de Rijksoverheid, bedoeld om de bouw van betaalbare woningen in de Poort van Hoorn te versnellen. Dit geld kan onder meer ingezet worden om de bouw van woningen voor starters en mensen met een laag of middeninkomen mogelijk te maken.

Alles op alles

Samir Bashara, wethouder Poort van Hoorn, is verheugd met de bijdrage. ‘De ontwikkeling van de Poort van Hoorn is een van de grootste en meest ingrijpende ontwikkelingen ooit in onze stad. Dat kunnen we als gemeente niet alleen. We prijzen ons gelukkig met partners als de provincie Noord-Holland, de Rijksoverheid en natuurlijk ook NS Stations, ProRail en onze eigen Museumstoomtram, die met ons alles op alles zetten om hier een prachtig nieuw stuk stad te ontwikkelen. Deze bijdrage helpt ons om deze enorme ambitiesprong in Hoorn te maken.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio