15.7 C
De Bilt

Inwoners vloggen over toekomst van Hoorn: op bezoek in het Westfries Museum

Tot en met zaterdag 31 juli verschijnen iedere woensdag en zaterdag vlogs waarin inwoners vertellen over hun ideeën voor een inclusief Hoorn in de toekomst. De vlogs zijn gemaakt als onderdeel van de Hoornse stadsgesprekken. De vlogs zijn te zien op www.vooreenmooiestad.nl/stadsgesprekken en de website van lokale omroep Weeff. In de nieuwste vlog vertelt Ad Geerdink (directeur van het Westfries Museum) over de online tentoonstelling Pala, Nutmeg Tales of Banda. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de Banda eilanden in de tijd van de VOC.

toekomst

Naar aanleiding van de discussies over discriminatie en inclusie en ook de protesten rond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, kondigde het Hoornse stadsbestuur ‘een open en breed stadsgesprek’ te willen organiseren. ‘Niet alleen over Coen, maar ook over hoe wij met elkaar samenleven, naar elkaar kijken en met elkaar omgaan’.

Luisterseizoen

De stadsgespreken hebben de opzet van een seizoen met meerdere afleveringen. In dit seizoen staat luisteren centraal. Het seizoen bestaat uit drie rondes; straatgesprekken in de vorm van vijf podcastafleveringen, drie talkshowgesprekken met inwoners en maatschappelijke partners en een serie vlogs met interviews met inwoners die hun toekomstbeeld voor een inclusief Hoorn delen. Alle afleveringen zijn te vinden op www.vooreenmooiestad.nl/stadsgesprekken.

Vlogs

In mei riep de gemeente inwoners op om hun toekomstbeeld voor een inclusief Hoorn te ontwerpen. In samenwerking met lokale vloggers vertellen deze inwoners in een vlog over hun ideeën voor een toekomst in Hoorn waarin iedereen telt en erbij hoort. Ook deze ronde van de stadsgesprekken levert weer veel verschillende invalshoeken op; van Keti Kotigesprekken tot Coen en van hoe sport kan verbroederen tot een idee voor het museum van de toekomst.

Pala

In deze vlog gaan Sylvie den Bakker (leerling OSG West-Friesland) en Pim Meijer langs bij het Westfries Museum. De huidige, online tentoonstelling Pala, Nutmeg Tales of Banda vertelt het verhaal van de Banda eilanden in de tijd van de VOC, maar dan vanuit het perspectief van de Bandanezen. Directeur Ad Geerdink legt uit waarom het museum dit heeft gedaan, en wat hen dit zelf heeft gebracht. Romy Rondeltap en Ron Habiboe hebben de tentoonstelling als leden van de redactieraad mogen invullen. Samen met Rochelle van Maanen geven zij aan waarom het vertellen van een meerstemmige geschiedenis belangrijk is voor een inclusief Hoorn in de toekomst. Ook nemen ze ons mee in de achtergrond van Pala.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio