20 C
De Bilt

Vuurwerk en carbidschieten Eenmalig verboden

Koggenland – Tijdens de komende jaarwisseling is het verboden vuurwerk te verkopen en af te steken. Het kabinet heeft dit besloten om de hoge werkdruk in de zorg niet verder te laten oplopen. Ook carbidschieten is dit jaar niet toegestaan in de gemeente. Burgemeester Monique Bonsen roept de inwoners van Koggenland op om de jaarwisseling thuis en in kleine kring te vieren.

Elk jaar zorgt vuurwerk voor extra drukte op de spoedeisende hulp en bij huisartsenposten. Afgelopen jaar werden er rond de jaarwisseling 1300 mensen behandeld voor vuurwerkletsel. Ook hulpverleners, zoals politie en boa’s, moeten tijdens de jaarwisseling vaak optreden bij vuurwerkincidenten. “Door dit jaar geen vuurwerk af te steken draagt iedereen bij aan het ontlasten van de medewerkers in de zorg en andere hulpverleners,” zegt burgemeester Bonsen.

Carbidschieten

Net als in het merendeel van de gemeenten in Noord-Holland, is carbidschieten de komende jaarwisseling niet toegestaan in Koggenland. In de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is een verbod op carbidschieten opgenomen. Burgemeester Bonsen zal dit jaar geen gebruik maken van de ontheffingsmogelijkheid die in de APV wordt genoemd. Bonsen: “We willen niet dat mensen carbidschieten gaan zien als een alternatief voor vuurwerk. Want ook carbidschieten brengt risico’s met zich mee en kan daardoor leiden tot nóg meer werk voor medewerkers in de zorg. Bovendien zorgt het carbidschieten voor groepsvorming en dat moeten we koste wat het kost voorkomen.”

In december worden er extra boa’s ingezet, die samen met de politie controleren op carbidschieten en het afsteken van vuurwerk. Het verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk geldt voor al het zogenaamde oudejaarsvuurwerk. Alleen fop- en schertsvuurwerk (categorie F1-vuurwerk) is toegestaan. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gebruikt.

Elkaar aanspreken

Burgemeester Bonsen: “Ik reken erop dat onze inwoners het verbod begrijpen en zich eraan houden. Naast de extra inzet van handhaving en politie hoop ik dat mensen elkaar ook aanspreken als ze zien dat iemand toch vuurwerk afsteekt. Ik wens iedereen een veilige jaarwisseling.”

Vuurwerkoverlast melden

Vuurwerkoverlast kan gemeld worden bij de politie op telefoonnummer 0900-8844.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio