27.9 C
De Bilt

Westfries Museum open met nieuwe expositie over beschilderd behang

Hoorn – Op 5 juni openen de deuren van het Westfries Museum in Hoorn. De nieuwe expositie ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ toont naast monumentale handbeschilderde behangsels uit de achttiende en negentiende eeuw ook hedendaags werk van Snijder&CO die het ambacht van het behangschilderen nieuw leven inblazen. Het Westfries Museum geeft tot en met 12 september 2021 met de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ de verbeelding de ruimte. Geïnspireerd geraakt? Doe mee met de ontwerpwedstrijd. Reserveer online een tijdslot: www.wfm.nl/reserveren.

Westfries museum

Handbeschilderd behang raakte in de achttiende eeuw in de mode. In geschilderde landschappen zaten vaak hele verhalen verstopt die verwezen naar de bewoners en hun huis. Het was vooral de rijke elite die zich deze kunstwerken kon veroorloven, maar in de tweede helft van de achttiende eeuw werd de muurkunst ook populair in huizen van de gegoede burgerij. Kleine particuliere ateliers maakten namelijk plaats voor behangselfabrieken met een lagere productieprijs als gevolg. Beschilderd behang sierde vaak de meest representatieve kamer(s) van een stadshuis of buitenplaats, zoals de salon of tuinkamer, maar ook regentenkamers van hofjes of weeshuizen. Sommige behangsels gingen zelfs een hele kamer rond.

Westfries
foto: Westfries Museum

Nog slechts handvol behangels in monumenten

Helaas is er vandaag de dag nog slechts een handjevol van deze behangsels in de monumentale panden zelf te bewonderen. In het Westfries Museum in Hoorn zijn echter 120 ontwerpen van de Hoornse behangselfabriek van de Vaderlandsche Maatschappij bewaard gebleven. Deze behangsels en ontwerpen zijn tot en met 12 september 2021 te bewonderen in de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’. In deze tentoonstelling spiegelt het museum opnieuw het heden aan het verleden: naast de monumentale stukken is het werk van het hedendaagse kunstenaarsduo Snijder&CO te zien.

Westfries
foto: Westfries Museum

Landschappen met vogels, bloemen en planten

Het kunstenaarsduo Snijder&Co, oftewel Jaap Snijder en Marcelo Gimenes uit Rotterdam, blaast het ambacht behangschilderen nieuw leven in. Na het ontwerpen van digitale behangcollecties ontwikkelden zij zich tot experts in het handmatig beschilderen van behang. Hun werk is zichtbaar gebaseerd op historische ontwerpen, toch zijn de ontwerpen nieuw en op maat gemaakt voor de opdrachtgever van nu en de ruimte waarin ze zich bevinden, net als in de zeventiende en achttiende eeuw. Ze schilderen panorama’s en landschappen met vogels, bloemen en planten, maar met een hedendaags detail of uitzicht aan de horizon. Ook combineren zij oude technieken met nieuwe producten en materialen. Het werk draagt daardoor toch vooral hun eigen handtekening en straalt verstilde schoonheid uit.

Westfries
foto: Snijder & Co

Ontwerp je eigen behang

In Ambacht aan de wand wordt daarnaast het productieproces en het verhaal van de Vaderlandsche Maatschappij uit de doeken gedaan. Deze Hoornse onderneming ging met de productie van handbeschilderd behang de economische crisis vanaf 1777 te lijf. In de expositie is daarom de ambachtelijkheid voelbaar, gecombineerd met de zichtbare gedetailleerde schoonheid en verstilling. Aan de tentoonstelling is een ontwerpwedstrijd gekoppeld, want – zo stelt Jaap Snijder: “We willen graag laten zien dat je met geduld en aandacht alles kunt maken wat je wilt. Wij hopen dat deze kleurrijke expositie inspireert tot zelf creëren.”

Meer informatie en reserveren van tickets: www.wfm.nl/ambacht

Meer over Snijder&CO: www.snijder-co.nl

Het boek ‘De Vaderlandsche Maatschappij. Filantropie in Hoorn’, door Laura Jonkhoff & Willeke Jeeninga is verkrijgbaar in de winkel van het Westfries Museum à € 20,-. Liever bestellen en laten verzenden? info@wfm.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio