15 C
De Bilt

Zoek verkoeling in het Hoornse water bij het zwemplatform

Hoorn – Zeker in de zomermaanden zoekt iedereen verkoeling in het water. Zwemmen in de haven of springen vanaf de kade is levensgevaarlijk en daarom verboden. Maar er zijn voldoende alternatieven. Een van de alternatieven is het fonkelnieuwe zwemplatform voor het strand van het Julianapark. De provincie heeft het water recent nog gecontroleerd en de locaties in Hoorn zijn in orde en de waterkwaliteit is goed.

Zwemplatform: een veilige zomer voor iedereen

Zwemmen in de haven of springen vanaf de kade lijkt spannend, maar het is niet veilig en daarom is het verboden. De havenmeesters, wijkagenten en de handhavers letten ook deze zomer weer op de plekken waar je niet mag zwemmen. Bovendien loop je het risico op een boete van € 140 per overtreding. Niet doen dus, want van dat geld kun je deze zomer veel leukere dingen doen!

Waar kunt u zwemmen?

Strand Zon en Vreugd ligt naast schouwburg Het Park, aan de westzijde van de binnenstad en nabij de Grote Waal. Zon en Vreugd is een klein strand met daarachter een kleine ligweide van gras. De Schelpenhoek en Oranje Buiten bieden een heerlijk stukje zandstrand om te pootje baden en te zwemmen in het Markermeer. Het Schelpenstrandje ligt in het recreatiegebied Schellinkhouterdijk. Het strandje is vernoemd naar het gebied waar het ligt, de Schelphoek. Het Schelpenstrandje bestaat uit een oever van zand en een grote ligweide van gras. Er is een toiletvoorziening aanwezig. Ook is er een kiosk.

Controle van de waterkwaliteit

In Nederland loopt het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober. Tijdens het badseizoen worden de officieel aangewezen zwemplekken regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Het meetpunt ligt op de plaats waar de meeste zwemmers worden verwacht óf waar het risico op verontreiniging het grootst is. Alle locaties worden minimaal 1 keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit 1 keer per 2 weken. Er wordt gemeten of bepaalde bacteriën in het water voorkomen. De waterbeheerder inspecteert de zwemwaterplekken ook op vervuiling, zoals blauwalgen of andere giftige algen en veiligheid.

Zwemplatform in het Julianapark

Op vrijdag 19 juli 2019 is een zwemplatform voor het strand van het Julianapark geopend. Initiatiefnemer Jan Kollen plaatste zijn idee op www.vooreenmooiestad.nl en kreeg daar veel steun van Hoornse ondernemers en vrijwilligers. Het resultaat mag er zijn: een mooi platform dat voor extra zwemplezier zorgt in het Julianapark.

Meer zwemplekken ontdekken?

Kijk dan op www.zwemwater.nl of download de gratis Zwemwaterapp voor Apple of voor Android.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio