12.7 C
De Bilt

Verduurzaming zwembad Het Streekbad en vv Spirit: op naar een zonnewarmtesysteem

Gemeente Drechterland heeft laten onderzoeken wat de mogelijkheden en kosten zijn van energiebesparende maatregelen voor zwembad Het Streekbad en voetbalvereniging Spirit. Op basis van de positieve uitkomsten van dit onderzoek wil de gemeente nu een technisch ontwerp laten uitwerken. Naar verwachting wordt dit ontwerp in de eerste helft van 2023 uitgewerkt. Als de gemeenteraad daarna akkoord gaat met het uitvoeringsbudget kan de realisatie van start gaan.

Zwembad Het Streekbad

Met de energiebesparende maatregelen wordt niet alleen bijgedragen aan verduurzaming, maar ook aan kostenbesparing: er wordt veel gas verbruikt en de kosten hiervan zullen in de toekomst steeds hoger worden. Investeren in duurzame opwek van warmte draagt bij aan de toekomstbestendigheid van het zwembad en het betaalbaar houden van de sportfaciliteiten in de gemeente.

Wethouder Fione de Vos-Janssen (duurzaamheid): “Dit is een prachtige ontwikkeling voor Drechterland, niet in de laatste plaats door de huidige energiecrisis. Een zwembad heeft grote maatschappelijke waarde, zowel qua sport en beweging als een plek waar mensen elkaar ontmoeten. En het biedt natuurlijk plezier aan jong en oud!”

Zonnewarmtesysteem

Buiten het zwemseizoen zou de installatie duurzame restwarmte kunnen leveren aan het verenigingsgebouw van Spirit. Het zwembad heeft alleen in (een deel van) het voorjaar, zomer en najaar warmte nodig en de voetbalvereniging kan dan in de winterperiode en een deel van het voor- en najaar de restwarmte gebruiken. Het beoogde warmte-opweksysteem is een zonnewarmtesysteem met collectoren.

De bijbehorende rekensom komt uit op een besparing van bijna 16.000 m3 gas per jaar, wat met een kostprijs van bijvoorbeeld € 2,- per m3 leidt tot een besparing van € 32.000 per jaar – de daadwerkelijke terugverdientijd is afhankelijk van de toekomstige gasprijs. Bij een levensduur van het zonnewarmtesysteem van 25 jaar is de besparing over de levensduur van de installatie 400.000 m3 gas ofwel 724 ton CO2. De totale besparing over 25 jaar tegen de huidige gasprijs van € 3/m3 is €1.200.000.

Mogelijkheden verduurzaming ‘t Hemmerven

Bij de uitwerking van het plan voor Het Streekbad zal de gemeente ook in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn voor verduurzaming van zwembad ’t Hemmerven in Hem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio