20 C
De Bilt

Zwemsters steken het IJsselmeer over om aandacht te vragen voor de paling

Vandaag, zondag 1 augustus, zwommen Mascha Toebak en Dorien Rompelman maar liefst 22 kilometer door het woelige water van het IJsselmeer. De fanatieke buitenzwemmers maakten deze barre tocht om aandacht te vragen voor de zorgwekkende status van de paling. 

Deze vroege zondagochtend begon voor Mascha en Dorien om 7.00, ter hoogte van het Noord-Hollandse stadje Medemblik. Vanaf daar gingen ze het leefgebied van de paling binnen. Na ruim 8 uur zwemmen door de woelige wateren van de vroegere Zuiderzee komen de dames om 15.45 moe, koud maar vooral ook voldaan aan te Stavoren, Friesland. Wat een prestatie! 

“Het was een lange, barre tocht. Maar super mooi!” 

Dorien Rompelman

Het idee voor de actie is ontstaan tijdens de corona lockdown. Zwemmen was een belangrijke uitlaatklep in deze periode. Na het lezen over de overlevingsstrijd van de paling was de missie duidelijk; de volgende tocht was voor én met de paling.   

In het IJsselmeer  

Het IJsselmeer is een belangrijk opgroeigebied van de paling. Vanuit hier maakt het dier een lange, gevaarlijke tocht naar zijn paaigronden in de Sargassozee. Dit is een tocht van maar liefst 6000 kilometer! Door menselijke obstakels overleven veel palingen deze reis niet. Het resultaat? Volgens de IUCN Red List is de soort al sinds 2008 in kritiek gevaar, dat is ernstiger dan de status van de panda, de koala en de Siberische tijger… Hoogste tijd dus om deze wereldreiziger te redden.  

Power to the Paling 

Hoe jij de paling kan helpen? Teken de petitie op www.powerpaling.nl. We sparen voor 50.000 handtekeningen, we zitten net boven de 40.000… Dus check die website: www.powerpaling.nl. Het kost jou hooguit één minuutje, en geeft de paling een leven! 

De Power to the Paling petitie is een initiatief van RAVON en Good Fish en wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio