17.2 C
De Bilt

Eigen Tiny Forest door leerlingen van CBS De Kern in Veendam geplant

Op woensdag 13 maart plantten leerlingen van CBS De Kern in Veendam, samen met IVN Natuureducatie, hun eigen Tiny Forest. Een Tiny Forest is een groene oase ter grootte van een tennisbaan: 600 boompjes op 200 m2. Waar bomen groeien, insecten zoemen en egels kunnen schuilen. Een plek waar kinderen leren over de natuur en les krijgen in het buitenlokaal. Ook zorgt het minibos voor meer biodiversiteit in de wijk en gaat het hittestress en wateroverlast tegen. De komst van dit minibos in Veendam is mogelijk gemaakt door VolkerWessels.

Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal en worden opgeleid tot Tiny Forest Ranger. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Het bos zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. De leerlingen zetten samen zo’n 36 verschillende soorten bomen in de aarde. Dicht op elkaar, want dat hoort bij de Tiny Forest-methode en zorgt ervoor dat de bomen snel zullen groeien en er over 10 jaar al een volwassen bos zal staan. 

Tiny Forest: een groene ontmoetingsplek

Het bijzondere van dit Tiny Forest is dat het onderdeel uitmaakt van een groter plan voor de buurt Veendam Noordwest. Afgelopen jaar zijn IVN, Jantje Beton, JOGG en de gemeente hier namelijk ook gestart met het project Gezonde Buurten. Een project met als doel om samen met bewoners een groene plek te creëren, waar kinderen creatief kunnen spelen, bewoners elkaar kunnen ontmoeten en iedereen lekker kan bewegen en tot rust kan komen.

Tijdens een buurtsafari en een buurtzomerfeest konden kinderen en andere bewoners vertellen over hoe de buurt nu wordt gebruikt en beleefd en konden ze hun wensen en behoeften aangeven. Alle opgehaalde ideeën zijn vertaald naar een praktisch ontwerp voor een speelse en groene ontmoetingsplek, die dit jaar gerealiseerd wordt.

Het Gezonde Buurten project en de aanleg van een Tiny Forest passen binnen het beleid van de gemeente Veendam om klimaatadaptieve maatregelen te treffen en te zorgen voor meer biodiversiteit in het groen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio