9.8 C
De Bilt

Bestrijding eikenprocessierups van start

Naar verwachting wordt de eikenprocessierups in de komende periode weer actief. Gaat u naar buiten? Neem dan de maatregelen serieus. In deze periode verlaat de rups het ‘eistadium’ en ontwikkelt zich tot een rups met veel brandharen. Deze brandharen kunnen leiden tot klachten die lijken op verkoudheid, jeuk, roodheid en zwellingen van de huid. De gemeente start vanaf vandaag, om de overlast te beperken, weer met het bestrijden van de eikenprocessierups.

Eikenprocessierupsen zijn 2-3 cm lange grijsgroene rupsen met lange, witte afstaande haren en een donkere kop. Ze leven in nesten (een soort zakvormige grijze buidel van spinnenrag) in met name zomer- en moeraseiken. In de gemeente Oldebroek staan ongeveer 4300 van deze eiken in de openbare ruimte. Wij raden u aan om de rupsen met rust te laten.

Biologisch bespuiten eikenprocessierups

De rupsen worden vanaf vandaag bestreden door ze te bespuiten met een biologisch middel dat alleen rupsen doodt en geen nadelige effecten heeft op mens of huisdier. Deze werkzaamheden vinden plaats als het (bijna) windstil is en kunnen daardoor ook in de avond en vroege morgen worden uitgevoerd. In de gemeente Oldebroek worden alleen gemeentelijke eiken in het buitengebied bespoten. Op locaties in het buitengebied waar natuurlijke bestrijding plaatsvindt worden de eiken niet bespoten.

Natuurlijke bestrijding

De gemeente Oldebroek zet, waar mogelijk, in op natuurlijke bestrijding. Dit wordt gedaan door het aanpassen en goed beheren van de leefomstandigheden van natuurlijke vijanden. Denk aan het maaibeheer van bermen, het aanbrengen van bloemenmengsels en het ophangen van nestkastjes. Er zijn inmiddels circa 340 nestkastjes opgehangen en deze worden ook gecontroleerd op het gebruik. De eerste indruk is dat deze natuurlijke bestrijding bijdraagt aan een lagere plaagdruk.

Zuigend bestrijden

Binnen de bebouwde kommen worden de gemeentelijke eiken twee maal per jaar gecontroleerd op de aanwezigheid van de eikenprocessierups. Wanneer er nesten worden aangetroffen wordt dit doorgegeven aan de bestrijder, deze is gespecialiseerd in het wegzuigen van nesten en rupsen. Op urgente plaatsen, zoals een speelterrein, worden de rupsen met voorrang verwijderd.

Wat kunt u zelf doen?

Verhoog de aantrekkelijkheid van uw tuin voor de natuurlijke vijanden van eikenprocessierupsen. Dit zijn roofinsecten, zangvogels en vleermuizen. Roofinsecten krijgt u door meer bloeiende planten. Struiken, klimop, mezenkastjes en (stromend) water trekken zangvogels aan. Vleermuizen houden zich op achter gevelbetimmeringen, dakspanten, dakpannen, spouwmuren en speciale vleermuiskasten.

Klachten of meldingen over de eikenprocessierups kunt u doorgeven via gemeente@oldebroek.nl of 0525 63 82 00.

Meer informatie

Via www.oldebroek.nl/eikenprocessierups kunt u zien waar in de gemeente Oldebroek welke bestrijdingsmethode wordt gebruikt en waar de nestkastjes hangen en of ze in gebruik zijn.

Meer informatie over de eikenprocessierups en de bestrijding ervan vindt u op www.processierups.nu en bij klachten kijkt u op www.thuisarts.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio