15.6 C
De Bilt

Extra maatregelen brandveiligheid parkeergarages vanwege elektrische auto’s

De opkomst van elektrische auto’s heeft in heel Nederland gevolgen voor parkeergarages. Als het gaat om de brandveiligheid is veel al op orde, maar er is ook een aantal aanbevelingen. En dus ook voor de Woerdense parkeergarages Castellum en Defensie-eiland. De gemeente gaat hiermee aan de slag. Zo komen er in beide garages betere aanwijzingen over hoe te handelen bij brand in een elektrische auto. Ook wordt aan de gemeenteraad gevraagd geld beschikbaar te stellen voor een onderzoek naar verdere verbeteringen voor parkeergarage Castellum.

Brandveiligheid

Elektrische auto’s brengen andere brandveiligheidsrisico’s met zich mee dan auto’s die op benzine of diesel rijden. Branden wijken af in brandverloop, brandduur en mogelijkheid voor een veilige bestrijding door de brandweer. Daarom heeft de gemeente advies gevraagd aan de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Op veel punten blijkt de brandveiligheid in beide parkeergarages al goed geregeld, maar er is ook een aantal aanbevelingen.

Wethouder Ad de Regt: “Elektrische auto’s zijn moeilijk te blussen. Dat vraagt om technische aanpassingen in de parkeergarages op het gebied van brandveiligheid. Maar ook de eigenaren van een elektrische auto kunnen een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door alleen goedgekeurde en niet-beschadigde oplaadkabels te gebruiken. Samen kunnen we de risico’s verkleinen.”

Wat te doen bij brand in een elektrische auto?

Het is belangrijk dat mensen weten wat ze moeten doen als er brand uitbreekt in een elektrische auto. Dat helpt om de schade te beperken. De informatievoorziening hierover kan beter. Daarom komen er in beide garages informatieborden te hangen. Een van de adviezen is om de auto bij een storing of foutmelding van het batterijsysteem niet in een garage te parkeren, maar contact op te nemen met het onderhoudsbedrijf.

Onderzoek naar extra verbeteringen

Een brand in een elektrische auto is lastiger onder controle te houden. Dat speelt vooral in de wat oudere garage Castellum. Aan de gemeenteraad wordt bij de begroting voor 2024 gevraagd om geld beschikbaar te stellen voor een onderzoek naar verbeteringen hierin.

Nieuwe eisen

Er is landelijk al jarenlang een discussie over de brandveiligheid in parkeergarages nu er steeds meer elektrische auto’s komen. Dit leidt mogelijk tot aangescherpte eisen bij de bouw van nieuwe parkeergarages. Wat deze eisen zijn en wanneer de eisen ingaan, is op dit moment nog niet duidelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio