15.6 C
De Bilt

Fietsers krijgen een belangrijke plek in Woerden

Woerden – Omdat fietsers een belangrijke plek krijgen in Woerden, ging op vrijdag 5 november gedeputeerde Arne Schaddelee op werkbezoek in de gemeente. Samen met wethouder Verkeer Arjan Noorthoek fietste hij langs diverse fietsprojecten die medegefinancierd zijn door de provincie Utrecht. Centraal thema tijdens het werkbezoek was de verbetering van de fietsinfrastructuur en de verkeersveiligheid voor fietsers in Woerden.

Betere infrastructuur voor nog meer fietskilometers

In 2020 werd in de provincie Utrecht 36 procent van de ritten onder de 15 kilometer op de fiets afgelegd. In 2017 was dat 29 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS (september 2021). De ambitie van de provincie voor 2023 ligt nog hoger, namelijk op 50 procent. De gemeente Woerden sluit zich aan bij deze ambitie en stelt in de Verkeersvisie van de gemeente dat de fiets het meest gewenste vervoermiddel is voor alle verplaatsingen in Woerden en omgeving.

Fietsprojecten

Wethouder Noorthoek: “Alle fietsprojecten moeten er uiteindelijk voor zorgen dat meer inwoners de fiets pakken, zeker voor verplaatsingen binnen Woerden en tussen de kernen. Met de opkomst van de elektrische fiets wordt het bereik ook groter en daarom willen we als gemeente ook graag zorgen voor snelle en veilige fietsverbindingen met onze omliggende gemeenten.”. Eén van deze fietsverbindingen is de snelfietsroute tussen Woerden en Utrecht. De aanleg van deze nieuwe snelfietsroute zal naar verwachting in 2022 starten.

Verkeersveiligheid fietsers

Tijdens de fietstocht werden meerdere projecten bezocht. De gemeente Woerden heeft in de afgelopen jaren ingezet op het vergroten van de verkeersveiligheid voor fietsers door verkeerssituaties te verduidelijken. Zo zijn fietspaaltjes (de rood-wit gestreepte paaltjes die op het fietspad staan om auto’s tegen te gaan) beter gemarkeerd en zijn er op diverse locaties witte pijlen op tweerichtingsfietspaden aangebracht.

Goede markeringen

Hierdoor is de kans kleiner dat fietsers met elkaar in botsing komen en zijn afslaande auto’s meer bedacht op fietsers van twee kanten. Ook worden schoolzones gerealiseerd. Dit doet de gemeente door bij de toegangswegen van en naar scholen markering aan te brengen en bebording te plaatsen om de zichtbaarheid van de zones te vergroten en weggebruikers erop te wijzen dat ze zich in de buurt van een basisschool bevinden en ze hier extra alert moeten zijn.

Boerendijk

De ochtend werd afgesloten met een bezoek aan de Boerendijk. Momenteel wordt daar gewerkt aan een vrijliggend fietspad. Dat is een fietspad dat geheel afgescheiden is van de rijbaan voor het gemotoriseerde verkeer en alleen geschikt is voor fietsverkeer. Dat maakt het voor fietsers extra veilig en comfortabel. Provincie Utrecht steunt de diverse fietsinitiatieven van de gemeente Woerden. Gedeputeerde Schaddelee: “Het is mooi om te zien dat de positie van de fietser in Woerden wordt verbeterd, waarbij de fietsinfrastructuur hand in hand gaat met de verkeersveiligheid. En dat ook de verbinding gezocht wordt met de regio zoals met de snelfietsroute Utrecht – Woerden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio