7.7 C
De Bilt

Koeiemart 2023 Woerden zonder koeien; uitbraak van blauwtongvirus gooit roet in het eten

De Koeiemart eind deze maand wordt een editie zonder koeien. De uitbraak van het blauwtongvirus zorgt ervoor dat Agrarisch Centrum Woerden (ACW) heeft besloten dat de koeienkeuring niet doorgaat. Aan een alternatieve invulling wordt momenteel gewerkt.

De Koeienmarktcommissie van het ACW heeft gisteravond vergaderd over de aanwezigheid van koeien op de Koeiemart van 25 oktober. Reden is dat het blauwtongvirus vorige maand is uitgebroken in Nederland. Hoewel blauwtong vooral voorkomt bij schapen, kunnen ook koeien ernstig ziek worden met zelfs de dood als gevolg. Een aantal deelnemende boerenbedrijven is al getroffen door het blauwtongvirus. Bij anderen heerst grote onzekerheid over de ontwikkeling van het virus, omdat er nog iedere dag nieuwe gevallen bij komen.

Bezorgdheid is groot bij veel boeren

“Ik zou heel graag met mijn koeien naar de binnenstad van Woerden komen, maar op dit moment vind ik het niet verantwoord vanwege de heftigheid van het blauwtongvirus”, zegt Dick Laan, agrariër en voorzitter van de ACW-Koeiemartcommissie. “De bezorgdheid over de gezondheid van het vee is groot bij veel boeren. Het besluit om de koeienkeuring af te gelasten is breed gedragen. De koeienkeuring hoort een zorgeloos koeienfeest te zijn en daar is op dit moment geen sprake van.”

Voor het nemen van het besluit is ook dierenarts Erwin de Heer van het ULP in Harmelen om advies gevraagd. “De huidige situatie rondom de uitbraak van blauwtong onder schapen, runderen en andere herkauwers heeft impact op boerenbedrijven en hobbyhouders. Blauwtong is geen besmettelijke dierziekte, maar een ziekte die wordt verspreid door knutten (vliegen). Hoewel de verspreiding van de ziekte tijdens de koeienkeurig daardoor beperkt is, snap ik de boeren heel goed.”

We rekenen op begrip van bezoekers Koeiemart

ACW-voorzitter Bert Vollering ondersteund het genomen besluit. “Hoewel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen vervoersverbod heeft afgekondigd, begrijpen we dat de zorg voor zieke dieren nu de hoogste prioriteit heeft bij veel boeren. Het is jammer dat er dit jaar geen koeien komen, maar we rekenen op begrip van de bezoekers aan de Koeienart. Het ACW gaat ervan uit dat de koeien volgend jaar weer gewoon onderdeel zijn van de Woerdse Mart.”

Alle deelnemende boeren zijn vandaag op de hoogte gebracht van het besluit van het ACW. Ook burgemeester Victor Molkenboer is geïnformeerd. “Het is natuurlijk heel jammer, maar we hebben begrip voor het standpunt van de boeren die in moeilijke omstandigheden verkeren. We wensen hen sterkte en hopen volgend jaar weer op een Koeiemart als vanouds.”

Alternatieve invulling voor Kerkplein

De gemeente en het ACW zijn nu met elkaar in gesprek over een alternatieve invulling. Daarbij is het uitgangspunt dat stad en platteland verbonden worden. Ondanks het ontbreken van koeien op het Kerkplein, doen de gemeente en het ACW hun best om er toch een mooi Woerdens feestje van te maken. Eind volgende week wordt meer bekend over de nieuwe invulling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio