15.5 C
De Bilt
donderdag, 28 september 2023

Oudewater verkent mogelijkheid huisvesting jonge vluchtelingen

De grote landelijke toename van vluchtelingen vraagt ook van de gemeente Oudewater een bijdrage. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid voor huisvesting van een kleine groep jonge vluchtelingen (AMV’s). Dit past beter bij de ruimte die maatschappelijke organisaties hebben om ondersteuning te bieden. De verwachting is dat grootschalige asielopvang binnen de gemeente dan niet nodig is.

Vanuit de Rijksoverheid hebben alle gemeenten een dringende oproep ontvangen een bijdrage te leveren aan de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV). Daarnaast speelt de vraag van het COA naar opvanglocaties voor asielzoekers. Het COA zoekt locaties voor 100 asielzoekers of meer. Het college van burgemeester en wethouders vindt een dergelijke omvang niet passen binnen de gemeente Oudewater. Het college kijkt daarom naar de mogelijkheid voor een kleinschalige opvang van kinderen die alleen naar Nederland zijn gevlucht.

Aansluiten bij mogelijkheden van Oudewater

Door samen te werken met gemeenten in de regio stuurt de gemeente Oudewater op een passende bijdrage aan de landelijke asielcrisis. “Onze bijdrage moet aansluiten bij de mogelijkheden van onze stad. Denk bijvoorbeeld aan de beschikbare zorg, het onderwijs en beschikbare woningen voor overige woningzoekenden in de stad”, aldus Walther Kok, wethouder gemeente Oudewater. De gemeente Oudewater biedt op dit moment ook woonruimte aan 65 Oekraïense vluchtelingen. Met daarbij de opvang van een kleine groep jonge vluchtelingen, verwacht de gemeente dat extra inspanningen om asielzoekers te huisvesten niet nodig is. Hierover is de gemeente Oudewater in overleg met de gemeenten in de regio via de Provinciale Regietafel Migratie (PRT).

Onderzoek en begeleiding door Nidos

Het onderzoek naar de haalbaarheid van een opvanglocatie voor jonge vluchtelingen (AMV’s) wordt uitgevoerd door de gemeente in samenwerking met Nidos. Deze organisatie neemt de voogdij van AMV’s op zich en zorgt voor opvang van kinderen in gezinshuizen. Elke jongere wordt begeleid door een mentor die de jongere begeleid naar bijvoorbeeld onderwijs en sport- en vrijetijdsactiviteiten. Nidos onderzoekt op dit moment een locatie in Oudewater.

Informatie en meepraten

Als Nidos een plek geschikt vindt, geeft de organisatie dit aan bij het college en de raad. Aansluitend hierop wordt de buurt geïnformeerd. Inwoners kunnen tijdens een inloopavond meepraten over de inpassing van de opvanglocatie in de leefomgeving. Centraal staat dan wat de buurt en de stad nodig heeft, hoe een opvanglocatie er uit ziet, welke zorgen er leven en wat Nidos en de gemeente hieraan kunnen bijdragen.

Maar ook welke kansen en mogelijkheden voor vrijwilligerswerk Nidos biedt. Gemeente Oudewater is in afwachting van het bericht van Nidos. Berichtgeving over wanneer het gesprek met inwoners kan plaatsvinden, volgt via de IJsselbode en de website. Direct betrokkenen worden ook per brief geïnformeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio