16.3 C
De Bilt

Proef bij Milieustraat in Woerden met succes verlengd

In december vond er bij de Milieustraat in Woerden een proef plaats. De proef is een samenwerking tussen en verschillende Woerdense organisaties om van afval weer nieuwe producten te maken. Dit noemen we een Circulair Ambachtscentrum. De proef duurde in totaal twee weken en smaakt naar meer. Daarom gaf wethouder Jelmer Vierstra vandaag het startschot voor een pilot van een jaar met de opening van het nieuwe Circulaire Ambachtscentrum.

Werkplaats van de Milieustraat

Omdat de proef nu langer duurt, zetten we het ambachtscentrum wat steviger neer. Zo gaan de medewerkers van Stichting De Terugwinning gebruikmaken van de werkplaats van de Milieustraat. Hiervoor worden medewerkers geworven die het circulair ambachtscentrum voor een langere periode gaan bezetten.

Wethouder Jelmer Vierstra “Dit is niet alleen een duurzaam initiatief, maar ook een maatschappelijk initiatief en daar ben ik trots op. We gaan met deze proef nog meer afval omzetten in bruikbare materialen. Daarnaast hopen we meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te betrekken.”

Nieuwe producten

We proberen zo veel mogelijk het onnodig weggooien van grondstoffen en materialen te voorkomen. We maken nieuwe producten van het afval. Dit gebeurt in een reparatiewerkplaats, een kringloopwinkel of een onderwijsinstelling. Stichting de Terugwinning zet mensen inmet een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij staan bij de slagboom aan de ingang van de Milieustraat. Als bezoekers willen, kijken zij samen of er iets bruikbaars tussen hun afval zit.      

Een nieuwe bestemming

Het opgewerkte hout gaat naar bijvoorbeeld een bouwmarkt en gerepareerde spullen komen onder andere bij (kringloop)winkels terecht. Een Circulair Ambachtscentrum is een netwerk van organisaties en individuen. Samen willen we zo veel mogelijk materialen hergebruiken. Denkt u milieustraat-materialen te kunnen gebruiken of wilt u bijvoorbeeld tweedehands meubilair doorverkopen? Laat het vooral weten. Wij zijn nog op zoek naar duurzame partners.

De proef is een samenwerking tussen de gemeente Woerden, Stichting De Terugwinning, stichting Duurzaam Woerden en verschillende Woerdense organisaties om van afval weer nieuwe producten te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio