11.9 C
De Bilt

Rangorde voor woningbouw in Oudewater

In Oudewater wordt gewerkt aan een divers aanbod aan woningbouw voor haar inwoners. Van 2023 – 2026 realiseren we ieder jaar zo’n 80 woningen, waaronder sociale huurwoningen door De Woningraat. Naast de projecten die we de komende vier jaar realiseren, zijn er veel meer projectontwikkelaars met plannen voor nieuwe woningbouw. Om structuur te geven aan de planning voor nieuwbouw, heeft de gemeente nu een rangorde opgesteld met een duidelijke werkwijze.

Wethouder Ivo ten Hagen ” Ondanks de uitdagingen in de bouw, krijgen we er in 2023 veel nieuwe woningen bij. De raad heeft ons gevraagd om minimaal 30 woningen per jaar te bouwen. Momenteel bouwen we er 80 per jaar. Fijn dat we hiermee de doorstroom in Oudewater verhogen.”

Gerealiseerde woningen

In 2022 zijn met name in de binnenstad diverse woningen opgeleverd. Zoals op de Kapellestraat en de Wijngaardstraat. Naast de oplevering van woningen zijn er ook op Statenland 42 opvangplekken gerealiseerd voor de ontheemden uit Oekraïne.

Aan welke projecten wordt nu aangebouwd?

In 2022 zijn voor meerdere projecten de schop in de grond gegaan.  Dit is goed nieuws voor veel woningzoekende in de gemeente Oudewater. Het gaat om 3 grote woningbouwprojecten:

  1. De Schuylenburch; 69 sociale huurwoningen, waarvan 25 woningen met zorg door De Wulverhorst.
  2. St. Janstraat: 50 woningen.
  3. Westerwal: 98 woningen.

We verwachten dat in 2024 en 2025 de meeste woningen, van deze lopende bouwprojecten, worden opgeleverd.

We kijken ook vooruit op dit moment zijn ook 3 grote woningbouwprojecten in voorbereiding. Dit zijn Statenland (waar de nadruk ligt op duurzame koopwoningen voor starters en middeninkomens), Kerkwetering (waar we bouwen voor een brede doelgroep inwoners) en Oranjepark 2 (sociale huurwoningen door De Woningraat).  Met deze projecten hebben we voldoende locaties voor woningbouw de komende periode tot 2032. Maar we moeten vooruit blijven kijken. Grote woningbouwprojecten hebben een lange voorbereidingstijd. De we bereiden ons voor de jaren daarna.

Hoe gaan we te werk?

Omdat we niet aan alle projecten tegelijk kunnen werken, hebben we met de gemeenteraad prioriteiten gesteld. Daarbij hebben we onder ander rekening gehouden met de volgende criteria:

  • Is het project voor een groter doel?
  • Welke maatschappelijke impact heeft het project?
  • Is het project een logisch vervolg op een eerder bouwproject?
  • Heeft het financiële gevolgen voor de gemeenschap?
  • Welke urgentie heeft het project

Jaarlijks bijstellen rangorde

De strategische woningbouwplanning leggen we niet voor tien jaar vast. We bekijken de planning jaarlijks en stellen bij waar dat nodig is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio