Rechtbank geeft stichting Laat Woerden Niet Zakken gelijk: besluit EZK vernietigd

Woerden – De stichting Laat Woerden Niet Zakken heeft gelijk gekregen van de rechtbank Midden-Nederland inzake een Wob-procedure. Het besluit van het Ministerie van Economische Zaken -om bepaalde stukken niet te verstrekken- is door de rechtbank vernietigd en het Ministerie moet de stukken zoeken en leveren.

Waar het om draait

Bestuurslid Leo Sonneveld van de stichting heeft in december 2019 zich verbaasd over het voornemen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om de verlopen opsporingsvergunning ‘Utrecht’ (voor gaswinning) weer te activeren. Dit betreft een gebied van 1100 vierkante kilometer verspreid over 4 provincies en meer dan 20 gemeenten.

Een verlopen vergunning kun je niet verlengen, zo is de gangbare juridische praktijk, maar hoe de vork in de steel steekt was nergens uit op te maken. Het ingediende Wob-verzoek moet duidelijk maken hoe de besluitvorming precies in zijn werk is gegaan en of dit rechtmatig is.

Het voorlopig resultaat na uitspraak rechtbank

Na bijna 2 jaar bezwaar- en beroepsprocedures te zijn doorlopen is nu duidelijk dat het Ministerie haar huiswerk moet overdoen en wel binnen 6 weken. Leo Sonneveld licht toe: ‘Nu het Ministerie opnieuw moet zoeken en een nieuw besluit moet nemen op de aangevoerde bezwaren, rekening houdend met het gedetailleerde vonnis, verwachten wij meer inzicht te krijgen in hoe een verlopen vergunning weer kan worden verlengd zonder dat men aan de eisen voldoet voor verlenging. Het is jammer dat het allemaal zo lang moet duren, maar we zijn tevreden dat de rechtbank ons volgt in de aangevoerde gronden en het belang inziet van transparantie en integer bestuur.’

Het vervolg

Inmiddels hebben de stichting Laat Woerden Niet Zakken, de provincie Utrecht en 10 gemeenten ook al bezwaar en beroep aangetekend tegen de inmiddels verlengde vergunning. Deze stukken zijn afgelopen maand naar de rechtbank gegaan waarbij ook dit besluit door het Ministerie wordt bestreden. De verwachting is dat deze zaak begin 2022 zal worden behandeld door de rechtbank.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img