8 C
De Bilt

Restauratie op zaal van geschonken schilderij Vreedenburgh in Stadsmuseum Woerden

Deze zomer liet de familie Vandenberg uit Canada weten dat zij het museum een schilderij van Cornelis Vreedenburgh zouden willen schenken. Tot dan toe had dit bij meerdere generaties in de kamer gehangen. Op 5 september arriveerde het grondig verpakte schilderij in Woerden.

Woerdenaar Cornelis Vreedenburgh

Cornelis Vreedenburgh (1880-1946) is in Woerden geboren en het museum bezit verschillende werken van zijn hand. Dit schilderij is gemaakt in 1915 en stelt het Oorgat, een sluisje in de Burgel in Kampen voor.

Het schilderij kon nog wel een restauratie gebruiken. De Canadese familie heeft besloten ook die restauratie te betalen, fantastisch nieuws voor het museum. Inmiddels is het werk in het atelier van schilderijenrestaurator Hans van Dam. Hij is begonnen met het stabiliseren van het doek. Nu is hij bezig met het vastzetten van losgekomen stukjes verf en het vereffenen van de door craquelé aangetaste delen.

Uitpakken schilderij van Cornelis Vreedenburgh
Uitpakken schilderij van Cornelis Vreedenburgh – Foto: Stadsmuseum Woerden

Unieke kans: komende week meekijken met restaurator Hans van Dam

De volgende stap – het schoonmaken – gaat Hans van Dam in het openbaar doen, zodat iedereen kan meekijken! Dat gebeurt in het museum op donderdag 12 en vrijdag 13 oktober tussen 11.00-12.30 en 13.30-16.00 uur en op zondag 15 oktober tussen 13.30-16.00 uur. Dan kun je met eigen ogen zien hoe Van Dam deze delicate werkzaamheden uitvoert. Hij geeft ook uitleg over hoe hij te werk gaat. Kom vooral kijken!

Met een entreebewijs kun je gratis meekijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio