4.3 C
De Bilt
maandag, 27 maart 2023

Ruim 300 nieuwe woningen erbij in 2023 in Woerden: extra inzet voor betaalbare huizen

Woerden werkt volop aan de bouw van voldoende passende woningen. In 2023 komen er in de gemeente 310 nieuwe woningen bij, van sociale huur tot dure koop. Ook voor de jaren daarna gaat de gemeente uit van gemiddeld 300 – 400 nieuwe woningen per jaar. Dat is flink meer dan in de afgelopen jaren. In 2022 werden er 261 woningen opgeleverd. De woningen zijn hard nodig, want de woningnood is hoog. Een overzicht van alle nieuwbouwplannen is te lezen in de Jaarbrief Wonen 2022.

In totaal wordt er gewerkt aan plannen voor 5.412 nieuwe woningen in de gemeente Woerden tot 2040. Daarvan zijn er al 2.198 opgenomen in bouwplannen tot 2030. Een deel hiervan is in voorbereiding. Andere zijn al in aanbouw, zoals WITT en The Mill in Woerden en Weidse Weelde in Kamerik. Ook tellen de woningen mee die in 2022 zijn opgeleverd, zoals De Pionier in Zegveld en verschillende projecten in het centrum van Woerden. In Nieuw-Middelland werden de eerste bewoners in de nieuwbouw van De Houttuin verwelkomd. Ook zijn in Nieuw-Middelland opvangplekken geregeld voor Oekraïense vluchtelingen in De Stadspoort en aan De Bleek.

Goed nieuws

Belangrijke projecten in 2023 zijn de Hof van Harmelen, Willem-Alexanderlaan en Raadhuislaan in Harmelen, de scholenlocaties aan de Mijzijde in Kamerik en diverse projecten in het Schilders- en Staatsliedenkwartier en in de binnenstad van Woerden. De meeste ruimte voor nieuwe huizen is er de komende jaren in Nieuw-Middelland, Snellerpoort en het Stationsgebied.

Arjan Noorthoek (wethouder wonen): “Ondanks de uitdagingen in de bouw, krijgen we er in 2023 veel nieuwe woningen bij. Dat is goed nieuws voor de vele woningzoekenden. Maar we moeten ook vooruitkijken. Grote bouwplannen hebben een lange voorbereidingstijd. Achter de schermen zijn we dus ook al aan de slag voor de jaren daarna, bijvoorbeeld in Snellerpoort en Nieuw-Middelland. Dat is niet altijd zichtbaar, maar wel belangrijk. Betaalbaarheid is daarbij een continu aandachtspunt.”

Uitdagingen

De stad Woerden heeft tot 2040 voldoende locaties voor woningbouw. Maar er moeten voor ná 2028 in overleg met de bewoners nog wel bouwlocaties worden gevonden voor Harmelen, Kamerik en Zegveld. Andere uitdagingen zijn: hoge bouwkosten, krapte op de arbeidsmarkt, veranderende marktomstandigheden, energietransitie, natuurinclusief bouwen, een passend wegennet en invoering van de nieuwe Omgevingswet.

125 sociale huurwoningen worden opgeleverd in 2023

In 2023 worden er 125 sociale huurwoningen opgeleverd: 82 in De Houttuin, 25 in plan Witt en 18 in kleinere projecten in en nabij het centrum. Eind 2022 is het project De Pionier opgeleverd met 24 sociale huurwoningen voor ouderen in Zegveld. Naar verwachting zullen hiermee de zoektijden afnemen en de doorstroming verbeteren. In projecten van meer dan 50 woningen bestaat 20% van de woningen uit sociale huur, 10% middenhuur (circa 750 tot 1000 euro) en 20% goedkope en betaalbare koop. De komende jaren wordt dit verhoogd naar 60% betaalbaar, waarvan 25% sociale huur.

Wonen en zorg en nieuwe woonconcepten

Sinds kort zijn er afspraken tussen de gemeente en corporatie Habion. Zij richten zich op huisvesting van (kwetsbare) ouderen. Net als bij Cazas Wonen gaat het om afspraken over betaalbaar wonen, beschikbaarheid, duurzaamheid, wonen en zorg en leefbaarheid. Daarnaast is de gemeente bezig met meerdere woonzorgprojecten, samen met Cazas Wonen en zorgaanbieders in onder andere het Schilderskwartier en het Bloemen- en Bomenkwartier. We geven in nieuwbouwprojecten ook ruimte aan nieuwe initiatieven en woonconcepten, zoals CPO’s (collectief particulier opdrachtgeverschap) en woonvormen voor senioren.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio