7.2 C
De Bilt

Versneld LED-verlichting voor Lichtmasten sportvelden gemeente Woerden

De sportvelden van twaalf buitensportverenigingen in de gemeente Woerden moeten verlicht worden door LED-lampen. De gemeenteraad neemt hierover binnenkort een besluit. De gemeente wil vervolgens in 2023 alle lichtmasten op deze sportvelden die nog geen LED-verlichting hebben zo snel mogelijk vervangen. Dit is niet alleen veel duurzamer, maar scheelt de sportverenigingen ook flink in hun energielasten.

Bij twaalf buitensportverenigingen in de gemeente Woerden staan een groot aantal lichtmasten met daarin 226 lampen. Deze lichtmasten zijn eigendom van de gemeente Woerden en worden samen met de sportvelden in gebruik gegeven aan verschillende buitensportverenigingen. De sportclubs zijn zelf verantwoordelijk voor het verbruik en de daarbij horende energiekosten.

Versneld vervangen

De afgelopen jaren is deze veldverlichting in stappen omgezet naar LED-verlichting. Dit gebeurde op de standaard vervangingsmomenten. De 102 lampen die eigenlijk de komende tien jaar aan de beurt zouden komen, worden dit jaar versneld vervangen. Dit gemeente doet dit ook op verzoek van verschillende sportverenigingen.

Welkome meevaller

“De vervanging helpt niet alleen mee aan de duurzaamheidsambities van de gemeente, maar is ook een welkome meevaller voor de sportclubs”, zegt wethouder Arjan Noorthoek (Sport). ,,Door de fors oplopende energiekosten nemen de lasten voor veel verenigingen toe.”

Het vervangen van de lampen zorgt voor verduurzaming door een lager energieverbruik. LED-lampen verbruiken ongeveer 40% minder energie. Ook zijn er meestal minder LED-lampen nodig om een sportveld goed te verlichten.

Duizenden euro’s

Door het vervangen van de lampen nemen de energielasten van de verenigingen versneld af. Het effect zal voor iedere vereniging verschillen, omdat het afhangt van hoe vaak zij de sportvelden gebruiken en hoeveel LED-verlichting daar nu al is. Maar voor de grootverbruikers scheelt het enkele duizenden euro’s per jaar.

De vervanging is een investering van 332.000 euro, maar levert op de lange termijn kostenvoordeel op. Bovendien draagt het bij aan het verder verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. Daarnaast lopen de kosten bij de sportverenigingen terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio