Herken jij drugscriminaliteit? Ga op zoek naar signalen in de virtual reality-ruimte van Bijtende Bende die op vrijdag 16 september op de Markt in Middelburg staat. Tussen 13.00 en 17.00 uur kan je de Bijtende Bende Bus bezoeken en meer leren over de effecten van drugscriminaliteit voor jouw wijk of buurt.
Drugscriminaliteit en de gevolgen hiervan zijn bijna dagelijks terug te vinden in het nieuws. Denk aan artikelen over hennepkwekerijen in woonwijken en drugslabs in het buitengebied. Het is geen ver-van-mijn-bed-show. Het gebeurt hier en nu, ook in Zeeland.
Criminelen willen macht en geld ten koste van anderen
Criminelen willen zo veel mogelijk geld en macht vergaren met onder meer hennepteelt, drugsproductie, fraude en witwassen. Hiervoor zijn zij afhankelijk van allerlei legale voorzieningen en sectoren in de bovenwereld. Hierbij kan je denken aan een elektricien die de elektriciteit voor een hennepkwekerij aanlegt of een scheikundige die de chemische processen rondom XTC kent. Zonder hulp van de bovenwereld geen succesvolle onderwereld.
Drugsindustrie in Zeeland
In de drugsindustrie in Zeeland gaat veel geld om. Wetenschappers schatten dat het gaat om honderden miljoenen euro’s per jaar. Wat ons ook raakt, zijn de dumpingen van het afval dat overblijft na het maken van drugs. Los van de schadelijke effecten hiervan op het milieu kost het opruimen veel geld dat betaald wordt door ons allemaal, de belastingbetaler. Stuk voor stuk voorbeelden van de effecten van drugscriminaliteit.
Zelf herkennen
Je kunt zelf ook zaken herkennen die kunnen duiden op activiteiten van criminelen. Bijvoorbeeld een boerenschuur waar zich steeds meer louche types ophouden omdat er een drugslab gevestigd zit, de winkelstrip waar de recessie behoorlijk heeft huisgehouden waardoor verschillende ondernemers hun deuren moesten sluiten en waar nu allerlei duistere onderneminkjes voor teruggekomen zijn waar nooit klanten komen maar die als witwasconstructies dienen.
De overheid wint zonder hulp van inwoners niet de strijd tegen ondermijning. Ieder van ons komt dagelijks in aanraking met signalen. Door op te letten en signalen door te geven kan belangrijke informatie worden achterhaald. Gebruik je gezond verstand en wees alert. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dit waarschijnlijk ook zo.
Politie
Melden kan bij de politie online via www.politie.nl of door te bellen met 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem online via www.meldmisdaadanoniem.nl of door kosteloos te bellen met 0800-7000. Dit is een onafhankelijk meldpunt waar je volledig anoniem informatie kunt geven. Terugmelding over wat er met je melding is gedaan is vanwege de anonimiteit niet mogelijk. Hou daarom het nieuws goed in de gaten.
Informatie is enorm belangrijk
Je melding kan ervoor zorgen dat er een onderzoek start, maar ook een laatste stukje informatie in een lopend onderzoek zijn. Elk jaar volgen er meer dan 1500 aanhoudingen naar aanleiding van anonieme meldingen. Naast aanhoudingen volgen er bijvoorbeeld ook pandsluitingen, controles bij malafide bedrijven, inbeslagnames van verboden goederen zoals drugs of grondstoffen hiervoor. Wanneer een hennepkwekerij vlam vat, of een drugslab in een woonwijk ontploft, zeggen buurtbewoners soms dat ze al langer dachten dat daar iets niet klopte. Ben je bewust van de risico’s die je loopt door niets te doen met dit onderbuikgevoel.
Bijtende bende
Leer drugscriminaliteit herkennen en breng een bezoekje aan de Bijtende Bende. Hierin ga je zelf op zoek naar signalen van drugscriminaliteit en leer je het herkennen. Speur je mee? Kom dan op vrijdag 16 september tussen 13.00 en 17.00 uur langs op de Markt in Middelburg om kennis te maken met de Bijtende Bende.
De Bijtende Bende is een initiatief van de politie, gemeente, Meld Misdaad Anoniem, provincie Noord-Brabant en Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland.